IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепрезидент на Фед иска близки до нулата лихви до 2016 г.

Джанет Йелън, която е фаворит за поста на Бернанке, смята че инфлационният праг от 2% може да бъде надхвърлен в името на по-ниска безработица

13:32 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Вицепрезидентът на американския Федерален резерв Джанет Йелън заяви, че краткосрочният лихвен процент в страната може да се наложи да остане близо до нулата до началото на 2016 г., за да подпомогне повишаването на заетостта, съобщи Ройтерс.

Йелън, на която се гледа като на основен фаворит за поста на председателя на Фед Бен Бернанке, след като мандатът му изтече в началото на 2014 г., каза също, че подкрепя силно приемането на план за инфлацията и безработицата с цел направляване на бъдещата политика. Това би позволило на централната банка да престане да формира очакванията на финансовите пазари чрез крайни срокове.

След последното си заседание през октомври финансовата институция повтори, че очаква да запази нивото на еднодневното държавно финансиране близо до нулата най-малко до средата на 2015 г.

Йелън обаче твърди, че една оптимална политика ще задържи нивото на лихвата за по-продължителен период с цената на малко по-висока инфлация. „Този силно приспособим политически подход поражда по-бързо намаление на безработицата в сравнение с основния, макар че инфлацията надхвърля целта на комисията от 2% в продължение на няколко години“, посочи тя пред студенти от Haas School of Business към Университета на Калифорния, визирайки Комисията за свободния пазар към Фед.

За основа тя използва общото мнение на компании от Уолстрийт от началото на септември, което показа, че те очакват лихвата да остане близо до нулата само до средата на 2015 г.

Други членове на комисията обаче имат по-сериозни опасения за инфлацията. Президентът на подразделението на Фед в Далас Ричард Фишер смята, че има ограничение за степента, в която монетарната политика е в състояние да стимулира ръста. „Има ограничение. Ще трябва да обсъдим като комисия какво е то. Просто не можем да продължим да поддържаме неопределено разширяване на монетарната политика“, каза той пред CNBC.

Фишер, който през тази година няма право на глас, каза също, че инфлацията и инфлационните очаквания остават под контрол, и призова американските законодатели да са захванат с проблема на „фискалната пропаст“, за да бъде премахната неизвестността, която спира бизнеса от наемане на нови служители.

Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още