IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепрезидент на Фед иска близки до нулата лихви до 2016 г.

Джанет Йелън, която е фаворит за поста на Бернанке, смята че инфлационният праг от 2% може да бъде надхвърлен в името на по-ниска безработица

13:32 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Фед понижи основната лихва близо до нулата през декември 2008 г. и изкупи ценни книжа на стойност около 2,3 трлн. долара, за да понижи разходите за заемане на средства и да стимулира икономическото възстановяване в САЩ. Макар да има признаци, че икономиката леко се ускорява, нивото на безработица остава неизменно високо.

През януари Фед предприе определяния от него като „балансиран подход“ по отношение на целите за заетост и ценова стабилност, което предполага, че за известно време ще допусне по-висока инфлация, за да понижи нивото на безработица.

Йелън даде ясно да се разбере, че тя не разглежда целта за инфлацията като таван и че малко по-висока инфлация може да се окаже необходима, за да може Фед да изпълни обещанието си за следване на „балансирана“ монетарна политика.

„Оптималната политика за реализиране на този „балансиран подход“ за минимизиране на отклоненията по целите за инфлацията и безработицата включва запазване на нивото на федералното финансиране близо до нулата до началото на 2016 г.“, изтъкна вицепрезидентът на централната банка. По думите ѝ основната лихва ще остане под очакванията на дилърите на Уолстрийт до 2018 г.

Тя подчерта, че ясното обявяване на намеренията на Фед е от жизненоважно значение за успеха на политиката на институцията, и категорично одобри приемането на числени прагове за безработицата и инфлацията, които да насочват очакванията за това кога основната лихва отново ще започне да се повишава.

„Няколко мои колеги пропагандират този подход и аз силно ги подкрепям“, наблегна Йелън. Президентът на подразделението на Фед в Чикаго Чарлс Евънс вече предложи запазване на основния лихвен процент на настоящото му ниво, докато безработицата не падне под 7%, като същевременно инфлацията не превишава 3%. Колегата му от Минеаполис Нараяна Кочерлакота очерта праг от 5,5% за безработицата и 2,25% за инфлацията.

„Идеята е да се определи област от съотношения между безработицата и инфлацията, в която Фед ще продължи да поддържа федералното финансиране при настоящия, близък до нулата лихвен диапазон“, обясни Йелън.

Според нея това ще помогне за очертаване на очакванията на вероятния отговор на Фед спрямо предстоящите за публикуване данни. Дори при това положение обаче достигането на праговете няма да предизвика решение за повишаване на основната лихва, което би изисквало „допълнително разискване и решение на комисията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още