IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще се придържа към програмата за вливане на ликвидност

Американската централна банка изрази обичайните си опасения за състоянието на икономиката

21:37 | 24.10.12 г.
Фед ще се придържа към програмата за вливане на ликвидност

Федералният резерв на САЩ продължава да изразява опасения за състоянието на икономиката, съобщи онлайн изданието MarketWatch.

Федералният комитет за отворените пазари, чието заседание приключи днес, съобщи в становището си, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Щатите нараства скромно.

От комитета са констатирали също така, че са нараснали потребителските разходи, но това е компенсирано от свиването на разходите на бизнеса.

Заради по-високите цени на енергията пък се е засилил инфлационният натиск в страната.

Засега Фед ще се придържа към изпълнението на актуалния си план за вливане на ликвидност в икономиката. Американската централна банка смята, че операциите й ще спомогнат за намаляването на дългосрочните лихви по кредитите.

От Фед потвърждават освен това, че намесата им на пазарите ще продължи, докато не се забележи трайно възстановяване на пазара на труда в страната.

Миналия месец американското трудово министерство съобщи, че нивото на безработицата е паднало до 7,8 на сто, но според Фед това не е достатъчно.

Междувременно икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че председателят на Фед Бен Бернанке ще продължи с изпълнението на икономическите стимули до края на мандата му, който изтича през януари 2014 г.

Анализатори се опасяват, че възстановяването на пазара на труда в Щатите ще бъде по-трудно, отколкото централната банка очаква, заради опасността от структурни деформации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още