IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хациус: Фед ще продължи да влива ликвидност и през 2014 г.

Фискалната политика на Вашингтон е това, което би трябвало да предизвиква по-голяма загриженост, според главния икономист на Goldman Sachs

09:57 | 05.01.13 г. 3
Хациус: Фед ще продължи да влива ликвидност и през 2014 г.

Вливането на ликвидност в американската икономика ще продължи и през 2014 г., въпреки нарастващото безпокойство, че Федералният резерв ще оттегли подкрепата си за икономиката.

Това прогнозира главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус за CNBC.

“Моето очакване е количествените улеснения да продължат през настоящата година със забавени темпове и да действат дори и през 2014 г. Това обаче ще стане ясно след време и ще зависи от икономическите данни”, коментира той.

През септември американският Федерален Резерв обвърза програмата си за изкупуване на облигации с нивото на безработицата в страната, като обеща схемата да действа, докато безработицата не се понижи до 6,5%.

Тази седмица обаче стана ясно, че ръководството на Фед води дискусия дали не е дошло времето американската централна банка да започне да оттегля подкрепата си за икономиката.

Хациус отбеляза, че не всеки член на органа на Фед, който взима решенията, има голямо влияние. Той подчертава, че в протоколите от заседанията на Федералния комитет за отворените пазари не се отбелязва мнението на председателя на централната банка, което има най-голяма тежест при взимането на решенията.

Икономистът посочи, че през 2013 г. фискалната политика на Вашингтон е това, което би трябвало да предизвиква по-голяма загриженост.

Той обясни, че данните за потребителските разходи и продажбите на автомобилни през януари и февруари ще бъдат важни, защото ще дадат ясна представа какво е реалното въздействие на бюджетните спорове върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ще продължи ами... докато има алчни евреи на Уол Стрийт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да няма някаква грешка в заглавието? Да не би да е :Фед ще продължи да влива ликвидност и през 3014 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
С една дума - Да живее печатаркатаУрааааааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още