IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на паричната политика в САЩ не е непременно катастрофа за пазара

Ако процесът се осъществи обмислено и постепенно, той може да има положителен ефект върху растежа, смятат експерти

20:45 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Затягането на паричната политика в САЩ не е непременно катастрофа за пазара

Федералният резерв на САЩ намекна вчера, че ще приключи предсрочно безпрецедентната програма за изкупуване на облигации, което предизвика разпродажби на пазарите. Засилиха се и опасенията на инвеститорите, че ще бъде сложен край на исторически ниските лихви, пише CNBC.

Според анализатори това е един от начините Фед да прекрати наркотичната зависимост на пазарите от вливането на ликвидност в икономиката, което отразява и доверието на американската централна банка в растежа.

Ръководителите на Фед обаче са разделени по въпроса кога да прекратят дейностите на програмата. Някои настояват действието й да продължи до края на настоящата година, а други искат незабавното й прекратяване.

Не е известен и бъдещият курс на американската централна банка, което също действа изнервящо на пазарите.

Според Сам Чандан, президент и главен икономист на консултантската компания Chandan Economics, Федералният резерв сигнализира за две неща. Първото е, че икономиката на САЩ вече набира скорост и по-хлабавата парична политика не е оправдана, а второто – че започва началото на края на улесненията за финансовите пазари.

“Фед даде сигнал на пазарите, че изключително приспособимата монетарна политика няма да продължи вечно. Това се прави по няколко начина – поставят се някакви времеви рамки и започват дискусии за възможното покачване на лихвите”, коментира Чандан.

Според анализатори огромният баланс на Федералният резерв може да създаде сериозни проблеми, когато институцията започне да продава изкупените вече облигации. Икономисти предупреждават, че централната банка на САЩ трябва, преди да пристъпи към затягане на паричната политика, да балансира рисковете от отстъплението и да осъществи процеса постепенно.

Оттеглянето на подкрепата на Фед за икономиката може да се отрази положително, ако бъде обмислено внимателно и прецизирано. Очакваното увеличение на основната лихва може да стимулира купувачите на имоти, които ще излязат на пазара преди да са се повишили и лихвите по ипотеките.

Това със сигурност ще допринесе за растежа на американската икономика, тъй като жилищният сектор формира близо 20 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, по данни на американската асоциация на строителните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още