IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Горещите пари на Фед ще задържат балона на повърхността

Съоснователят на Pimco залага на активи, които биха спечелили от евентуален ръст на инфлацията

10:58 | 22.12.12 г.
<p>
	Бил Грос, съоснователят на Pacific Investment Management Company, LLC. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Грос, съоснователят на Pacific Investment Management Company, LLC. Снимка: Ройтерс

След като се опари през 2011 г., залагайки срещу щатските ДЦК, Бил Грос изглежда е научил един много важен урок – да не играе срещу Федералния резерв (Фед), пише CNBC.

„Разбира се че има балон на облигационния пазар“, коментира съоснователят на Pacific Investment Management Company, LLC. „Аз обаче не мисля, че доходността по щатските ДЦК ще нарасне особено... Фед осигурява доста ликвидност и непрекъснато раздува балона“.

Както беше обявено на последната среща на Комитета за отворения пазар (FOMC) към централната банка, от януари Фед възнамерява да купува ДЦК за по 45 млрд. долара на месец в допълнение на вече стартиралото придобиване на ипотечни облигации за по 40 млрд. долара.

Вливането на ликвидност в размер на 80 млрд. долара – 90 млрд. долара на месец „ще задържи балона надут“, изтъква Грос. Той все пак  не вярва, че възможностите на Фед са неограничени.

„В крайна сметка, след време, не задължително през следващите 3 или 6 месеца, вливането на ликвидност ще доведе до инфлация“, казва Грос, който управлява 285 млрд. долара в PIMCO Total Return.

„Това означава, че инвеститорите трябва да са предпазливи с дългосрочните облигации, които са чувствителни към дългосрочната инфлация“, допълва той.

През 2013 г. Грос залага на активи, които биха спечелили от евентуално повишаване на инфлацията – суровини като петрола и златото, инфлационно защитените щатски ДЦК и недоларови акции от развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още