IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer с ръст на печалбата, но спад на приходите в края на 2012 година

Изтичането на ключови патентни вече се отразява в резултатите на компанията

15:36 | 29.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pfizer с ръст на печалбата, но спад на приходите в края на 2012 година

Фармацевтичният гигант Pfizer стана поредната американска компания, която отчита по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие на миналата година. В основата на това са силни продажби на развиващите се пазари и намалени разходи за придобивания, пише CNBC.

За периода компанията е спечелила 6,32 млрд. долара, 85 цента на акция, което е четири пъти повече от постигнатите година по-рано 1,44 млрд. долара, или 19 цента на акция.

В нетната печалба е включена печалба от предстоящата продажба на бизнеса с хранителни добавки, както и някои разходи за преструктуриране и придобивания. При тяхното изваждане, печалбата на акция пада до 47 цента, което е над предварителните прогнози на анализаторите за 44 цента на акция.

Приходите на Pfizer са се свили с 9 на сто на годишна база до 15,07 млрд. долара. Очакванията бяха за 14,38 млрд. долара.

Интересен момент през следващите тримесечия ще е начинът, по който компанията ще премине през „патентната пропаст“. С този термин се посочва проблемът с изтичането на ключови патенти за лекарства. 

По-ниските продажби през последното тримесечие се дължат именно на загубата на ексклузивност при лекарства като Lipitor и Geodon, допълва Ройтерс.

За настоящата година очакванията на Pfizer са за печалба на акция от 2,20-2,30 долара при приходи между 56,2 и 58,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още