IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд одобри споразумението с ВР за разлива в Мексиканския залив

Компанията трябва да подготви план с коригиращи мерки, който да съгласува с американското правосъдно министерство и агенцията за околната среда

21:29 | 29.01.13 г.
Американски съд одобри споразумението с ВР за разлива в Мексиканския залив

Американски съдия одобри споразумението с ВР и прие компанията да се признае за виновна за екокатастрофата в Мексиканския залив през 2010 г., като плати допълнителни санкции в размер на 4,5 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че през април 2010 г. експлозия на нефтената платформа на ВР Deepwater Horizon уби 11 работници и причини най-сериозния петролен разлив в историята на САЩ. Във водите на океана в района на Мексиканския залив се изляха близо 5 млн. барела петрол, които засегнаха крайбрежието от Тексас до Флорида.

Компанията съобщи преди време, че е съгласна да се признае за виновна по 11-те иска, свързани със смъртта на работниците на платформата, както и в углавно престъпление и още две простъпки. В тази връзка от ВР приеха да изтърпят 5-годишна пробация и тежък мониторинг дали се спазват нормите за безопасност и етичния кодекс.

След като получи одобрението на съда, компанията има 60 дни да изпрати плана си за коригиращи мерки до американското правосъдно министерство и агенцията за защита на околната среда. В документа нефтеният гигант трябва подробно да обясни как планира да отговори на всички изисквания съгласно сключеното споразумение.

След това правителствените служби ще разгледат плана и ако имат възражения, ще го върнат на ВР за преразглеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още