fallback

САЩ търсят данни от Лихтенщайн в разследването си на швейцарски банки

От международния отдел на данъчната служба на княжеството обаче отказват да съобщят дали ще сътрудничат на американските прокурори

11:49 | 27.03.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Американски прокурори са поискали Лихтенщайн да им предостави данни за фондации и финансови компании в рамките на разследването им за избягване на данъчно облагане от страна на богати американци, обявиха от международния отдел на данъчната служба на европейското княжество, цитирани от Ройтерс.

По-рано швейцарските вестници Tages Anzeiger и Neue Zuercher Zeitung съобщиха, че на Лихтенщайн е бил даден срок до петък да предостави „статистически“ данни за американски клиeнти на швейцарски банки с връзки с княжеството.

Катя Гай, ръководител на международния отдел в данъчната служба на Лихтенщайн, не потвърди посочения краен срок, като отказа и да посочи дали княжеството ще предостави данните.

От американци, опростени при данъчната амнистия, САЩ получиха информация за начина, по който швейцарски банки и Лихтенщайн си сътрудничат в укриването на необявени суми, собственост на богати поданици на САЩ, бяха отбелязали швейцарските вестници.

Швейцарските банки отдавна са в тесни връзки с Лихтенщайн, а княжеството е познато като място за регистриране на фондации и финансови компании, използвани за укриване на необявени суми, твърдят от Ройтерс.

Действията на американските прокурори са поредният нападателен прийом в продължителното разследване на над 10 швейцарски банки, включително Credit Suisse и Julius Baer, подозирани в подпомагане на американски данъчни мошеници със скрити швейцарски банкови сметки.

През този месец най-старата швейцарска банка Wegelin & Co бе глобена близо 58 млн. долара, след като призна, че е помагала на богати американци да избегнат данъчното облагане чрез скрити сметки. Вследствие на това неблагоприятно развитие на нещата от Wegelin & Co обявиха, че преустановяват дейността си.

Настоящите енергични мерки от страна на американските власти продължават вече няколко години, след като те изтръгнаха признание за нередности от страна на швейцарската банка UBS, което бе съпроводено с обявяването на данните за хиляди клиенти и  плащане на извънсъдебно споразумение от 780 млн. долара, за да бъде избегнато наказателно преследване. Чрез информацията, получена от UBS, както и от хиляди т. нар. „доброволни разкрития“ от бивши клиенти на швейцарски банки в САЩ, прокурорите получиха възможност за нов кръг разследвания спрямо швейцарските кредитни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още