IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще превключи ли най-сетне щатската икономика на по-висока скорост?

Повишената заетост и увеличеното богатство на домакинствата стимулират потреблението, което може да ускори растежа, посочва американски икономист

10:56 | 14.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще превключи ли най-сетне щатската икономика на по-висока скорост?

Подобрените данни за продажбите на дребно в САЩ през април са знак, че американската икономика е готова за скок, пише MarketWatch. Повишението от 0,1% отчетено вчера се размина с очакванията на Wall Street за разък спад.

Главният икономист на The Economic Outlook Group Бърнард Баумол смята, че САЩ може би са на прага на по-бърз растеж, като основната причина са потребителите. Баумол не от традиционните оптимисти, като започва да звучи положително едва към края на миналата година.

През последните месеци обаче икономистът се превръща в един от най-“бичи“ настроените, особено след вчерашните данни. Той твърди, че американците са на път да ускорят потреблението заради спадащите цени на бензина, поскъпващите акции и жилищни цени, подобрения трудов пазар и продължаващите монетарни стимули на Фед.

Цената на горивата в САЩ през април е спаднала на годишна база до най-ниското си ниво от 2010 г., посочва Баумол. Това е икономия за потребителите на стойност 13 млрд. долара. 

Междувременно наемането през април се възстанови след забавянето през март, като свободните работни места се увеличиха, а съкращенията продължават да намаляват. Постепенното покачване на надниците също вдъхва повече увереност на потребителите.

„Историята е доказала, че двата най-силни двигателя на потребителските разходи са сигурността на работните места и богатството на домакинствата, като в момента и двата подготвят почвата за по-силно потребление“, изтъква Баумол.

Неочакваното повишение в продажбите на дребно през април изглежда е хванало неподготвена търговията на дребно – бизнесът е свил запасите си през март с най-силен темп от 2010 г. Според икономиста фирмите би трябвало да попълнят запасите си.

„С ускоряването на потреблението и попълването на запасите Федералният резерв ще запази мащабната си програма за изкупуване на облигации, за да поддържа лихвите ниски“, смята Баумол.

Разбира се, през последните години на няколко пъти се считаше, че щатското стопанство е пред подем, само за да се окаже впоследствие, че икономиката тъпче на едно място. Понастоящем не много икономисти са склонни да се присъединят към оптимизма на Бърнард Баумол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Много обичам да ти чета коментарие, защото никога за нищо до сега не си познал. И ако до сега имах някакъв грам надежда или съмнение, че кризата започва да свършва то ти напълно го разсея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
gm67
преди 10 години
lyusien,Само идващото слънце да не се окаже насрещния влак в тунела :)Аз не виждам решен нито един проблем от тези,които доведоха до кризата.А статистиката и през 1928 г е била светла и обещаваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Аз лично не виждам признаци за съживяване в Европа. Не забравяй, че и миналата години европейските политици говореха за растеж в края на 2012г., той обаче така и не дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
lyusien
преди 10 години
Вижте през 2008 световната криза започна от С А Щ и след това като крило се разпространи по целия свят През Великобритания Европа развиващия се свят до Япония и Азия Сега започва обратното движение на махалото От възтановяваща се Америка през Великобритания / вижте последните данни за икономиката на Острова / и ще видите че англииската икономика се присъединява към американската През Европа където очакват ръст през второто тримесечие през развиващите се пазари към Япония и Азия Кризата свърши Световната икономика завърта оборотите и се устремява към разтеж Повервайте ми Стоиностите на основните валути ще се изравняват 1 долар = 1 евро = 100йени = 1 канадски долар = 1 швейцарски франк = 1 австралииски долар и решаващите фактори за просперитета на дадена икономическа зона ще бъде ПАЗАРЪТ и Производителността на труда Лошото време свърши идват слънце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още