IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Valeant купува Bausch & Lomb за 9 млрд. долара?

Ако сделката се провали, собственикът Warburg Pincus ще пусне акциите на производителя на лещи на борсата

09:10 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Bausch &amp; Lomb чувства силен конкурентен натиск от по-големи компании като Johnson&amp;Johnson и Novartis. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Bausch & Lomb чувства силен конкурентен натиск от по-големи компании като Johnson&Johnson и Novartis. Снимка: Ройтерс

Продажбата на производителя на контактни лещи и разтвори Bausch & Lomb е на финалната права. Още през следващата седмица американската компания може да намери нов собственик за около 9 милиарда долара, твърдят информирани източници. За купувач се спряга името на канадската Valeant Pharmaceuticals International Inc, предаде Bloomberg.


Според информатор на агенцията обаче продажба на Valeant все още може и да се провали. Тогава Warburg Pincus и Bausch&Lomb ще продължат да действат по вече планираното IPO на производителя на контактни лещи. Инвеститорът Warburg Pincus е собственик на Bausch & Lomb и иска да напълни касите си, като излезе от компанията.

Плановете за преход към борсата на  Bausch&Lomb обаче отдавна отлежават в чекмеджето. Почти година по-рано се появи информация, че производителят на контактните лещи и свързани продукти може да отиде на пазара на акции до края на 2012 г., ако не получи преди това наистина атрактивна оферта. По-рано през тази година Warburg Pincus наистина тества няколко оферти, но до сделка не се стигна. Оттогава планът отново бе Bausch & Lomb да се появи на фондовия пазар - този път през лятото на текущата 2013 г.

Bausch & Lomb, едно от най-известните имена в сферата на грижите за очите, се занимава с търговия с контактни лещи и продукти за грижа за тялото, лекарства с рецепта и хирургическо оборудване. Преди няколко години компанията трябваше да се справи с множество проблеми, включително и в областта на счетоводството, така че печалбите трябваше да се преизчисляват. В допълнение за продукт на компанията бе обвинено, че причинява инфекция на окото, която може да доведе до слепота. Производителят трябваше да изтегли своя дезинфектант MoistureLoc ReNu от пазарите.

След като цената на акцията пое стремглаво надолу, базираната в Рочестър, щата Ню Йорк, компания бе придобита през 2007 г. от Warburg Pincus за 3,7 млрд. долара и слезе от борсата.

Оттогава Bausch&Lomb се препозиционира, напълни продуктовата си линия и увеличи продажбите. Но дори и след като Bausch & Lomb пое по нов път, компанията чувства силен конкурентен натиск от по-големи компании като Johnson&Johnson и Novartis.

През последните седмици канадският концерн Valeant Pharmaceuticals International Inc  попадаше често във вестникарските заглавия. Гигантът на генеричните лекарства искаше да придобие конкурента си Actavis и със сливането да създаде гигант в индустрията. Сделката обаче се провали, след което Actavis се отправи на шопинг и купи Warner Chilcott за около 8,5 млрд. долара. Анализатори вече бяха заявили, че ако Actavis успее да придобие Warner Chilcott, ще погребе шансовете самата тя да бъде изкупена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още