fallback

Рубини: Пазарният подем ще продължи още две години

Монетарните стимули на Фед обаче не може вечно да подтискат гравитацията на икономическите фундаменти, посочва икономистът

11:52 | 04.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Подемът на фондовите пазари ще продължи още две години, докато пропастта между Wall Street и икономическия фундамент се разшири и реалността вземе връх, заявява пред CNBC известният икономист Нуриел Рубини.

Безпокойството относно оттеглянето от Федералния резерв на безпрецедентните монетарни стимули е преждеврременно, тъй като растежът е твърде крехък, а пазарът твърде зависим от покупките на активи за 85 млрд. долара месечно.  „Растежът няма да се ускори, а инфлацията всъщност намалява, така че отеглянето на стимулите от Фед ще се случи на по-късен етап“, посочва икономистът.

„Ще продължава да се разширява пропастта между стойността на активите и реалния икономически растеж. Засега ефектът от действията на Фед е доминиращ върху акциите, но не може вечно да подтиска гравитацията на икономическите фундаменти“, казва той. „Когато американската централна банка започне да изтегля стимулите си, то тя ще го направи много, много бавно. Икономиката е слаба и пазарът не желае корекция“, завършва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още