IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Фед рискува да повтори кризата от 2008 г.

Икономистът предупреждава, че нормализирането на монетарната политика на централната банка ще е много рисковано

17:59 | 02.05.13 г. 5
<p>
	Нуриел Рубини, съосновател и председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, съосновател и председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Поетият от Федералния резерв (Фед) ангажимент за удължаване на разхлабената монетарна политика ще доведе до раздуване на балони на облигационните и фондовите пазари през следващите 2 години, пише Нуриел Рубини в коментар за Project Syndicate.

Кризата от тези балони вероятно ще е по-лоша от тази, която вече преживяхме, допълва той.

Името на Рубини, който е съосновател и председател на Roubini Global Economics, нашумя, след като икономистът прогнозира финансовата криза от 2008 г.

По-рано тази седмица той коментира, че „проблемът се състои в това, че ликвидните инжекции на Фед не водят до повече кредити за реалната икономика, а вместо това увеличават дълговото бреме и насърчават поемането на необосновани пазарни рискове“.

„Издаването на високо рискови „джънк“ облигации на фона на рекордно ниските лихвени проценти е все по-масово. От друга страна фондовите пазари достигат нови рекордни нива, въпреки че икономиката се забавя, а капиталите изтичат към развиващите се страни, предлагащи по-висока възвращаемост“, допълва той.

Според Рубини евентуално постепенно затягане на монетарната политика от страна на Фед ще бъде сходно с това от 2004 г., когато централната банка започна бавно да повишава лихвените си проценти.

Между юни 2004 г. и декември 2007 г. Фед повишаваше основната си лихва с не повече от 25 базисни пункта и именно това беше изтъкнато като причина за раздуването на балона на пазара на недвижими имоти.

В сряда Фед потвърди, че ще продължи с ултра разхлабената си монетарна политика като запази програмата си за изкупуване на облигации за 85 млрд. долара на месец.

Рубини коментира, че дори когато лихвените проценти започнат да се повишават, което той очаква да се случи през 2015 г., това ще е бавен и постепен процес.

Той обаче не вижда алтернатива. Вместо това, Рубини предупреждава, че ако повишаването на лихвите бъде извършено твърде, бързо „то ще доведе до пазарен колапс и твърдо приземяване за икономиката“.

„Прекратяването на програмата за вливане на ликвидност и повишаването на лихвите ще е много сложно. Ако Фед го направи бързо, ще вкара икономиката в нова рецесия, а ако нормализирането на монетарната политика е твърде бавно, то първо ще доведе до раздуване на огромен инвестиционен балон и после ще унищожи финансовата система. Ако Фед не успее да се справи успешно с тази задача, опасността от появата на балони ще нараства все повече“, допълва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"ако нормализирането на монетарната политика е твърде бавно, то първо ще доведе до раздуване на огромен инвестиционен балон и после ще унищожи финансовата система"---------------Е к'во лошо има в това?! Финансовата система в сегашния й вид си изигра ролята и е време да й благодарим и да я пенсионираме. Вече няма нужда от нея. Вече може централните банки да кредитират пряко реалната икономика. И се чудя защо все още не са започнали да правят това. Най-вероятно поради натиск от лобисти на сегашната система, но така пък, както казва и Рубини, само ще си издълбаят още по-дълбок гроб, в който след някоя и друга година да паднат и да бъдат качествено погребани. Завинаги. И няма лошо - днешната финансова система е вече не двигател, а ***. И затова трябва да си отиде. И след като има с какво да бъде заместена (пряко кредитиране на реалната икономика от ЦБ), то в това няма абсолютно никаква драма, а е просто еволюция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Много истини този път.Но кризата ще се повтори по малко по - различен начин .За страничен наблюдател ще е същото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
stanislavr
преди 10 години
А тия държавни кредити при тая лихва, над 3% щатите са в коша веднага, сега поне мажат с квото намерят по огледалото. А реално, дефлация и после: или хиперинфлация по цялата планета, или война. След хиперинфлацията пак ще има война, всичко е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Рубини е прав както винаги. Най-здравословно за американската икономика би било основната лихва постепенно да бъде повишена до около 2.5%, колкото е и средната инфлация, нито много висока за да задушава икономиката, нито много ниска за да стимулира балонизация на активите. Това трябва да стане най-късно до 2019г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още