IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите американски банки ще отговарят на по-строги регулации

Банките ще трябва да поддържат по-висока капиталова адекватност, отколкото са изискванията на споразумението Базел III

16:50 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големите американски банки ще отговарят на по-строги регулации

JPMorgan Chase, Wells Fargo и Goldman Sachs са сред осемте големи американски банки, които ще трябва да отговорят на новите по-строги регулаторни правила за капитала и дълга. Те ще бъдат по-стриктни дори от международните стандарти, приети вчера, пише агенция Bloomberg, цитирана от Bulgaria On Air.

Банките ще трябва да поддържат по-висока капиталова адекватност за своите активи, отколкото минимума от 3%, одобрен от Базелския комитет, съобщава американския централен банкер Даниел Таруло. Според някои запознати е възможно дори удвояване на базелското изискване за капиталовата адекватност.

Друга мярка ще задължи търговските банки да поддържат минимално количество активи и дългосрочен дълг, което ще улесни властите при разкриване на затруднените финансови институции.

Коментарите на регулаторите показват, че те вероятно ще завишат изискванията си за буферите срещу потенциални загуби, за да се предотврати повторение на кризата от 2008 г. Мениджърите обаче опонират, като посочват, че това ще навреди на печалбите на търговските банки и в крайна сметка ще ограничи кредитирането.

Според анализаторите конкретни детайлни предложения за мерките може да бъдат изнесени още следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още