IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитният риск за американските компании намалява

Индексът на сключените суапове за защита срещу кредитен риск (CDS) на щатските компании се понижава

18:04 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитният риск за американските компании намалява

Размерът на кредитния риск на американските компании е най-ниският от 8 седмици насам. Това се случва след като Централната банка на Китай оповести днес, че премахва тавана на лихвите по кредитите, по които банките могат да отпускат заеми на клиентите си, съобщава Bloomberg.

Индексът, който се използва от инвеститорите като индикатор за сключените суапове за защита срещу кредитен риск (известни като Credit Default Swaps, или CDS), т. нар. CDX North American Investment Grade Index, се смъкна до 74,2 базисни пункта по данни на Bloomberg. Индексът, който се понижи с 3,8 базисни пункта тази седмица, е на път да отбележи най-ниската си стойност от 23 май насам.

Индексът, който измерва сключените суапове за защита срещу кредитен риск, обикновено спада, когато инвеститорите имат оптимистични очаквания, и обратно. Увеличава се, когато очакванията им за развитието на икономиката се влошат.

Договорите за сключването на кредитен суап осигуряват на купувача справедливо заплащане, в случай че кредитополучателят не успее да изпълни задълженията си по сделката, но намалено със стойността на неизпълненото задължение. Един базисен пункт се равнява на 1000 долара на договор годишно. Това осигурява защита на купувача в размер на 10 млн. долара в случай на неизпълнение на задължения на кредитополучателя.

Китайските власти се опитват да реформират финансовата система, като осигуряват на банките по-голяма свобода при определянето на разходите по заемите в момент, в който растежът на икономиката се забавя. Напомняме, че брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи до 7,5% през второто тримесечие на годината. МВФ потвърди прогнозата си за ръст на китайската икономика от 7,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още