IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Хелър: Американската икономика може да расте с 3-4%

Сред ограниченията са забраната за добивна дейност върху държавна земя и неизползваният кеш от компаниите, смята бившият управител на Федералния резерв

11:26 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Робърт Хелър: Американската икономика може да расте с 3-4%

Икономиката на САЩ е в състояние да расте със скорост от 3-4 процента, ако политиците премахнат ограниченията, които възпрепятстват потенциала й, заяви за CNBC бившият председател на Федералния резерв Робърт Хелър.

Коментарите му следват по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) от вчера, който показаха. че най-голямата икономика в света се е разширила с 1,7% растеж през второто тримесечие спрямо година по-рано, надхвърляйки очакванията за ръст от 1%.

"Може да сме вън от опасност, но все още сме затънали", каза Хелър, който е ръководил Фед в периода 1986-1989 по времето на президента Рейгън.

"Икономиката стагнира в диапазона от 1-2 процента растеж, който не е мястото, където трябва да бъдем. Ако се отнемат някои от ограниченията пред икономиката на САЩ, тя може да се расте много по-бързо - с 3-4 процента", каза той.

Според Хелър една от основните пречки е ограничението за добивна дейност върху държавна земя, което е спряло петролните и газови компании да се разширяват с темпа, с който би трябвало.

Той също така заяви, че икономиката на САЩ има редица неизползвани ресурси, включително голяма част от безработните, както и купищата корпоративен кеш.

"Американски корпорации разполагат с рекордни парични средства в исторически план, така че потенциалът за растеж е налице, но не трябва да бъде ограничаван", добави той.

Относно продължаващия дебат кога централната банка на САЩ да започне да ограничава програмата си за изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара, който е приковал вниманието на пазара, Хелър смята, че свиването на монетарните стимули ще започне през декември - по-късно от широкия консенсус за септември.

"Вероятно Фед ще искат да го направят преди края на годината, така че новият шеф на централната банка, който ще встъпи в длъжност в края на януари следващата година, да не трябва да променя политиката на първата среща на банката", добави той .

Ширят се спекулации кой може да замени Бернанке, когато изтече неговия мандат. Заместник-председателят на Фед Джанет Йелън и бившият министър на финансите в администрацията на Клинтън Лари Самърс се очертават като възможни кандидати.

Хелър изрази опасения дали Самърс ще бъде най-добрият човек за ролята. "Той е много умен човек, но също така говори това, което мисли, което го отдалечава доста от консенсусната фигура на Бернанке", каза той.

"Той може да има по-големи проблеми да обедини комисията за открития пазар на Фед, а по-голямото несъгласие прави политиката по-трудна." Хелър смята, че Йелън е най-подходящият кандидат за поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още