IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежовата книга на ФЕД: Слаб, до умерен ръст

Скромна експанзия в производствения сектор, увеличени потребителски разходи, отчита документът

21:41 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бежовата книга на ФЕД: Слаб, до умерен ръст

Т. нар. „Бежова книга“ на американския Федерален резерв (Фед) отчита скромна експанзия в производствения сектор, увеличени потребителски разходи в повечето райони на Фед, леко увеличение на сектора на услугите и умерени жилищни продажби, предава MarketWatch.

Изводите наподобяват в голямата си част тези в предишните икономически доклади на Федералния резерв. От документа обаче не може да се отличат важни улики за това, кога Фед ще започне да намалява много гъвкавата си парична политика. Най-новата Бежова книга обобщава развитието на икономиката на САЩ от началото на юли до края на август.

Последното издание на документа идва на бял свят две седмици преди следващата среща на Фед, на която според много икономисти централната банка ще обяви началото на затягането на политиката за закупуване на активи. На последното си заседание представителите на Фед се съгласиха, че икономиката ще се подобри по-късно тази година, което позволява на централната банка да започне намаляване на програмата за изкупуване преди края на годината. Но те не сигнализираха кога точно ще започнат да забавят покупките.

Потребителските разходи на домакинствата са се увеличили в повечето региони, се казва в доклада. Частните инвестиции в строителството показват умерен ръст, разходите в промишленото строителство са нараснали по-силно. Пазарът на труда показва допълнителни признаци на възстановяване, в повечето сектори на икономиката са извършени допълнителни назначения.

Федералният резерв обеща да продължава да купува държавни облигации и ипотечни ценни книжа, докато не бъде отчетено значително подобрение в икономиката на САЩ и на пазара на труда.

Първоначално представители на Фед показаха загриженост, че растящите лихви по ипотечните кредити ще послужат като спирачка за икономическия растеж в краткосрочен план. Но Бежовата книга показва, че продажбите на недвижимите имоти продължават да растат въпреки по-високите цени.

„Активността по търсенето на жилищни недвижими имоти се увеличава умерено в повечето всички области, следени от регионалните банки на Фед, а търсенето на нежилищни недвижими имоти като цяло расте", се казва в документа.

Бежовата книга се публикува веднъж месечно и разглежда състоянието на американския бизнес и икономика. На базата на този доклад институцията ще анализира дали не е време да прекрати стимулиращата си политика за икономиката.

По-рано днес Министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит на САЩ е нараснал с 13,3% през юли.  Също в сряда президентът на централата на ФЕД в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че „намаляването на покупките на ценни книжа по-късно тази година и прекратяването им в средата на 2014 г. продължава да бъде най-добрата посока напред", позовавайки се на икономическите прогнози.

Федералният резерв заяви, че „В повечето области се наблюдава умерен ръст на потреблението и покупката на автомобили”. Положителни са и изводите за развитието на производството в сравнение с последния период, обхванат от документа.

"Ценовият натиск остава слаб, а цените са се увеличили леко през отчетния период“, пише още в доклада. "Заплатите продължават да са скромни като цяло“.

„Бежовата книга” представлява описание на състоянието на икономиката и бизнеса в САЩ и се публикува един път в месеца от 12-те области на Федералния Резерв. Този месец автор бе офисът на Фед в Сан Франциско. Документът е икономическо проучване, което обхваща производството, услугите, недвижимите имоти, финансовите институции, земеделието, пазарът на работна сила и натискът от цените и нивото на заплатите. Книгата е много по-полезна при потвърждаване на тенденциите или при определяне в кой различен сектор е насочено вниманието на ФЕД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още