IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Шиф: Изборът за шеф на Фед е избор как да бъдеш екзекутиран

Бернанке е научил как да вдигне самолета и да го накара да лети, но няма никаква представа как да го приземи, твърди инвеститорът

12:36 | 11.09.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Питър Шиф. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Питър Шиф. Снимка: Архив Ройтерс

Няма значение кой ще поеме председателския пост във Федералния резерв на САЩ, защото централната банка не възнамерява да забави ежемесечните си покупки на активи, смята Питър Шиф от Euro Pacific Capital, цитиран от блога The Tell на MarketWatch.

“Това е все едно да избираш сам начина, по който да бъдеш екзекутиран“, категоричен е той във видеообръщение, предшестващо конференция по въпросите на инвестиционното банкиране, която се проведе вчера в Ню Йорк.

Коментарите на Шиф се появиха, докато инвеститорите се настройват за свиване на програмата на Фед за изкупуване на активи още от следващата седмица и се опитват да предвидят номинацията на президента на САЩ Барак Обама за председател на централната банка на САЩ, която трябва да бъде обявена до декември.

„Бен Бернанке е като пилот“, твърди Шиф, известен с апокалиптичните си прогнози за икономиката на САЩ, включително призивите за хиперинфлация в зимбабвийски стил през 2008 г., визирайки настоящия председател на Фед.

Бернанке е научил как да вдигне самолета от земята и да го накара да лети, но няма никаква представа как да го приземи, обяснява инвеститорът. Вместо това председателят на Фед претендира, че има стратегия за приземяване – или по-скоро стратегия за спиране на монетарните стимули, добавя той.

„Вероятно горивото на самолета ще свърши“, прогнозира Шиф. „Той си мисли, че вижда светлина в края на тунела, но още не знае, че това е приближаващият се влак“, отбеляза той по повод на Бернанке.

Председателят ан Фед обяви, че свиването на покупките на активи от централната банка, които в момента са фиксирани на 85 млрд. долара месечно, ще зависят от данните, които показват възстановяване на американската икономика. Покупките са част от 5-годишна програма на монетарно стимулиране, която надхвърли сериозно традиционното боравене с лихвените проценти и бе предприета от централната банка заради жестоката финансова криза и рецесията в САЩ.

Шиф обаче не е убеден, че стимулите дават резултат. Т. нар възстановяване на жилищния пазар се базира на спекулации, стимулирани от евтините пари, смята той. И това е очевидно от броя на жилищата, платени в брой, изтъква инвеститорът.

Пренебрегвайки икономическите данни, които показаха, че брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал по-бързо от очакваното през второто тримесечие, Шиф твърди, че икономиката се свива.

Той припомня и вече споделяни свои мнения, че американското правителство развива пирамидна схема, а безкрайният обем на количествените улеснения ще доведе до валутна криза.

Шиф съветва инвеститорите да избягват дълг, емитиран в щатски долари, а ако са принудени да го направят, да предпочитат този с къс матуритет. Той рекламира инвестициите в злато и сребро, както и в акции на компании, които добиват двата ценни метала.

Колкото до кризата на развиващите се пазари, инвеститорът смята, че там ще настъпи обрат, тъй като тези страни се освобождават от зависимостта си от щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
kefal
преди 10 години
Прав си, натам отива работата. Без нящо да ги изръчка нищо няма да се промени. Сега си печатат, обаче реално, напечатаните пари просто се спестяват в огромния си обем и не се харчат. Чакай да се подеме вълната на инфлацията от единия край и да гледаш как всичко живо ще сменя долари в други валути, за да избяга от инфлацията. Тогава ще е шоуто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
хиперинфлация ще е добро събитие да направи невъзможното възможно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kefal
преди 10 години
Не е лесно да се спре печатницата, особено ако е работила без прекъсване с години. Не е лесно, дори е невъзможно. За да се спре, трябва да се стигне до някакво събитие, което да доведе до спирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
korker
преди 10 години
Прав е човека. Печатането на пари беше добро нещо, но всичко си има граници. А американците печатат вече 5г. подред без почивка, което определено не води до стабилност, а напротив, натрупва един дисбаланс, който рано или късно ще трябва да се поправи. Американците са принудени 2-3 пъти годишно да увеличават нивата на държавния дълг, което всички го виждат и е въпрос на време да дойде инфлацията. А това ще стане, когато масово чужденците започнат да бягат от доларовите си позиции за сметка на други валути, които печатат по-малки обеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Е той Шиф говори от близо 8 години това, виж ютюба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Вероятно горивото на самолета ще свърши, прогнозира Шиф. Той си мисли, че вижда светлина в края на тунела, но още не знае, че това е приближаващият се влак- най-после и американците да открият топлата вода. И ако Клумб е открил Америка, то Бернанке я затри окончателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още