IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке и Фед катапултираха Wall Street

Продължаващото печатане на пари докара водещите американски индекси до нови рекорди

23:17 | 18.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Решението на Фед бе най-обсъжданата тема на Wall Street днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Решението на Фед бе най-обсъжданата тема на Wall Street днес. Снимка: Ройтерс

Wall Street отпразнува решението на американския Федерален резерв да запази активна и непроменена по размер месечната си програма за изкупуване на активи, или т.нар. QE3, а Dow Jones и S&P-500 успяха да завоюват нови рекордни стойности. На облигационния пазар курсовете също се повишават, като доходността по десетгодишните книжа намалява с около 10 базисни пункта до 2,75%.

Цената на златото се движи бързо нагоре заради възраждащите се инфлационни очаквания. Цената на тройунция скочи до 1345 долара, след като временно бе паднала под 1 300 долара.

Малко по-рано днес Федералният резерв на САЩ напълно изненадващо отложи излизането от ерата на евтините пари. Централните банкери, начело с председателя на Фед Бен Бернанке решиха в сряда да запазят непроменен размера на месечните покупки на държавни облигации и ценни книжа за недвижими имоти, възлизащ на 85 млрд. долара. Икономистите очакваха, че централната банка ще намали тази конюнктурна помощ до 75 млрд. долара на месец. Но Фед не смята, че икономика все още е достатъчно силна, за да успее да се справи без парични инжекции в същата доза.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с близо 150 пункта (0,95%), за да завладее нов връх от 15 709,58 пункта. Повечето компоненти на Dow бяха на положителна територия, водени от Alcoa и Home Depot.

По-широкият индекс S&P 500 също скочи до нов връх – с 1,22% до 1 729,44 пункта. Двата индекса празнуват най-добрия си ден от 13-и юни насам. Nasdaq скочи до 13-годишен връх, повишавайки се с 1,01% до 3783,64 пункта.

На борсата в Ню Йорк бяха обменени около 0,58 млрд. акции. 2006 стойности се повишиха, 981 спаднаха, а 101 останаха непроменени. На Nasdaq при оборот от 1,5 млрд. акции 1708 компонента приключиха с ръст, 799 – със спад, а 107 останаха на непроменена стойност.

След обявяването на решението на Фед рязко нагоре потеглиха акциите на компаниите, свързани със сектора на недвижими имоти. Акциите на KBHome и Ryland Group поскъпнаха с повече от 5 на сто.

Apple повишава пазарната си капитализация, след като първите мнения за новите модели Iphone, показани през миналата седмица, показват преобладаващо позитивни реакции за 5С и 5S. В допълнение, от днес е достъпна и обновената с нов дизайн мобилна операционна система IOS 7 като надстройка за по-старите iPhone и iPad. Акциите поскъпнаха с 2,06% до 464,68 долара за брой.

Във фокуса на инвеститорите попадна и Microsoft. Два дни преди среща на инвеститорите софтуерният гигант се опита да подобри настроението на акционерите си. Той повиши тримесечните дивиденти по-силно от очакванията на анализаторите и обяви нова програма за обратно изкупуване на акции за до 40 млрд. долара. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 0,4 на сто.

Търсени бяха и книжата на химичния концерн Huntsman, които поскъпнаха с 1,9 на сто. Huntsman придобива от своя конкурент Rockwood базираната в Диусбург Sachtleben за 1,1 млрд. долара. Книжата на Rockwood поскъпнаха с 0,9%.

Под светлините на прожекторите попадна и софтуерния концерн Adobe, който очевидно успява да отчете напредък по отношение на своята нова програма за дистрибуция. Производителят на известни компютърни програми, като Photoshop и Acrobat Reader, повиши значително през изминалото тримесечие броя на абонатите си. Акцията поскъпна със 7,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 5
Pitashtia
преди 10 години
Фед ще трябва да печатат пари до края на света. Трябва да си *** за да не разбираш, че са в еднопосочна улица без възможност за обратен завой. Никаква изненада. Изненада би било обратното.Няма как да се излекува болната икономика с подобни симптоматични лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още