IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ с втора най-добра сесия за годината на вълните на надеждата

Републиканската партия предложи временно повишаване на тавана на дълга в замяна на обсъждане с президента на други проблеми на бюджета и дефицита

23:43 | 10.10.13 г.
Индексите в САЩ с втора най-добра сесия за годината на вълните на надеждата

Основните американски фондови индекси отчетоха резки ръстове от по над 2%, регистрирайки втора най-добра сесия за годината, докато законодателите в САЩ изглежда се приближават до сделка за преодоляване на политическата безизходица във Вашингтон, съобщи CNBC.

“Никой не се опитва да спре този ход – бяхме с 200 пункта нагоре през целия ден, така че би било трудно да откриете някого на друга позиция за търговия“, заяви Арт Хоугън, управляващ директор в Lazard Capital Markets. „Това определено е светлината в края на тунела, която всеки очаква“, добави той.

Dow Jones се изстреля с над 300 пункта нагоре, отбелязвайки повишение от 2,18% до 15 126,07 пункта, като и 30-те „сини чипа“ приключиха на положителна територия, водени от акциите на Boeing, които поскъпнаха с 3,9% до 118,90 долара за брой, и тези на Unitedhealth, прибавили 3,6% към стойността си до 73,98 долара.

Standard & Poor's 500 също спечели 2,18%, достигайки 1 692,56 пункта, като всичките му ключови подсектори се оцветиха в зелено начело с финансовите и индустриалните компании, докато телекомуникационните и тези за комунални услуги изоставаха от средното темпо. Пазарната капитализация на Citrix Systems потъна с 11,9% до 58,75 долара за акция, оглавявайки губещите в индекса, след като производителят на софтуер оцени тримесечните си резултати под очакванията на анализаторите. Nasdaq Composite се повиши с 2,26% до 3 760,75 пункта.

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Джон Бейнър заяви, че Републиканската партия предлага временно повишаване на тавана на дълга в замяна на обсъждане на други проблеми на бюджета и дефицита с президента на страната Барак Обама. Говорителят на Обама Джей Карни на свой ред посочи, че президентът е склонен да разгледа предложението за повишаване на тавана по дълга, но че същевременно настоява законодателите да деблокират дейността на правителството чрез гласуване на бюджет.

„Бяхме в положение на технически свръхпродаден пазар, загубил близо 5% за последните 2 седмици – 2 седмици и половина, така че пазарът е узрял за отскок“, заяви Ранди Фредерик, управляващ директор за търговията и деривативните инструменти в Schwab Center for Financial Research. „Но хората са недоверчиви към положителните новини и нещата могат да се променят много бързо“, предупреди той.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че централната банка ще свива постепенно програмата си за изкупуване на облигации, тъй като състоянието на икономиката продължава да се подобрява, а напредъкът на пазара на труда и при инфлацията е видим. „Това няма да бъде натискане на спирачката, а отнемане на крака от педала на газта“, каза Уилямс.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ обаче изкачиха 6-месечен връх през миналата седмица, стана ясно от данни на американското министерство на труда. Калифорния е „осигурила“ половината от ръста, след като подадени по-рано молби, останали неотчетени заради компютърни проблеми след преконфигурирането на отчетната система в щата, са били включени в настоящите резултати.

Молбите нараснаха до 374 000 при едва 308 000 седмица по-рано, като в тях са включени и тези на 15 000 от служители извън федералния сектор, засегнати от частичното блокиране на дейността на правителството на страната.

Акциите на BlackBerry повишиха стойността си с 0,6%, след като съоснователят на компанията Майк Лазаридис увеличи дела си в изпитващия сериозни затруднения производител на смартфони до 8%, обмисляйки и придобиването на цялата компания, сочат данни в документи, подадени до американската Комисия за ценните книжа и борсите. От началото на година акциите на компанията са поевтинели с над 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още