IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващата безизходица във Вашингтон натиска индексите в САЩ*

Пазарът ще бъде много слаб и уязвим в почивния ден за банките и облигационните пазари, коментира анализатор

18:35 | 14.10.13 г.
Продължаващата безизходица във Вашингтон натиска индексите в САЩ*

Основните американски фондови индекси остават под натиск, докато законодателите във Вашингтон продължиха да се провалят и през уикенда в опитите си да постигнат споразумение за повишаване на тавана по държавния дълг на САЩ, а дейността на правителството остава до голяма степен блокирана заради липса на гласуван бюджет за новата финансова година, започнала на 1 октомври, съобщи CNBC.

“При днешния полуработен ден ще бъде игра на котка и мишка – американските облигационни пазари са затворени, Канада не работи, Япония не работи, така че пазарът ще бъде изключително слаб и уязвим“, заяви Арт Кашен, директор за операциите на регулиран пазар в UBS Financial Services.

Той обаче отбеляза, че в Деня на Колумб акциите отчитат подем в между 65% и 70% от случаите. „Очертава се тежък ден, но ще гледаме към 1 710 и 1 715 като зона на съпротива“, добави Кашен, визирайки нивото Standard & Poor's 500.

Dow Jones отстъпва с 0,46% до 15 166,63 пункта, като акциите на Merck, губещи 1,7% от стойността си до 46,47 долара за брой, и тези на Goldman Sachs, поевтиняващи с 1,35% до 157,83 долара, натежават в най-голяма степен върху представянето му. 

Standard & Poor's 500 изтрива 0,48% до 1 694,97 пункта, като всичките му ключови подсектори са на негативна територия начело с компаниите за комунални услуги и индустриалните. Nasdaq се понижава с 0,39% до 3 776,93 пункта.

„Тъкмо когато си мислехме, че е безопасно да се очаква напредък по бюджетната безизходица, уикендът се оказа разочароващо слаб по отношение на евентуално положително развитие“, сочи бележка на анализатори на Deutsche Bank. „Пазарите реагираха по съответния начин, докато надеждите, че ще станем свидетели на споразумение в началото на седмицата, се изпариха“, пише още там.

Същевременно сенаторът Боб Коркър от Републиканската партия заяви пред CNBC, че сделката за дълга може би е предстояща при разговорите между лидера на мнозинството на Демократическата партия в Сената Хари Рийд и този на малцинството на Републиканската партия Мич МакКонъл.

„Проведох няколко положителни разговора рано тази сутрин. Нещата остават между Мич и Хари. Мисля, че хората искат да видят как надеждите се сбъдват“, каза Коркър, който е член на Банковата комисия в Сената.

Акциите на Facebook губят 2,2% от стойността си до 48,03 долара за брой, след като социалната мрежа обяви, че ще придобие израелския създател на приложения Onavo, без да разкрива финансовите условия по сделката.

Пазарната капитализация на Netflix обаче се разширява с 4,3% до 313,77 долара за акция, след като Wall Street Journal съобщи, че компанията преговаря с няколко американски компании за кабелна телевизия, които да предлагат нейните видео услуги.

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още