IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците харчат по-смело за скъпи ремонти

През тази година разходите за ремонти в САЩ ще достигнат рекордните 146,1 млрд. долара

09:39 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Американците харчат по-смело за скъпи ремонти

Преди година клиентите на строителния предприемач от Ню Джърси Майкъл Мроз се опитвали най-вече да пестят пари при ремонта на баните и кухните си. Сега обаче на фона на съживяването на кредитите за покупка на жилище те са готови да плащат за най-доброто, пише Bloomberg.

"Хората не искат гранитни плотове - те искат мраморни, които струват поне с 25% повече", казва Мроз. "Парите в момента са евтини, хората могат да се поглезят със смесители за по 1000 долара", допълва той.

Разходите за ремонт на жилища достигат рекордни нива на фона на засиленото отпускане на т. нар. HELOC кредити (Home equity line of credit) от банки като Wells Fargo & Co. и JPMorgan Chase & Co., след като тази година темпото на поскъпване на имотите възвърна нивата си от предишния жилищен бум.

Според Мустафа Акай, икономист от Moody's Analytics, тази година размерът на отпуснатите кредити за жилища може да се увеличи със 16% и да достигне рекорд за последните пет години през 2014 г. Това на свой ред ще засили печалбите на фирми като Home Depot Inc. и ще даде тласък на икономическата експанзия.

"Най-често HELOC заемите се използват за ремонт, а тези заеми са най-силният стимул за ремонти", посочва Кърмит Бейкър от университета в Харвард. " Когато тези две тенденции взаимно се подсилват, това оказва огромно въздействие върху икономиката".

Банките обикновено държат HELOC заемите в портфейлите си, вместо да ги продават на вторичния пазар, където те да бъдат секюритизирани от Fannie Mae или Freddie Mac, коментира Кийт Гъмбингър, вицепрезидент на фирмата за ипотечни данни HSH.com. Кредиторите използват HELOC като лост срещу евентуалното покачване на лихвите, защото те растат паралелно с разходите за кредитиране на банките, обяснява той.

HELOC бяха използвани по време на жилищния бум в САЩ, когато на фона на поскъпващите имоти хората теглеха заеми, за да си купуват коли или да ходят на почивки. Често кредиторите позволяваха заемите да надхвърлят стойността на имота с 25%, предполагайки, че цените ще продължат да вървят нагоре, посочва Гъмбингър.

Според Акай от Moody's размерът на отпуснатите HELOC заеми ще се увеличи до 91 млрд. долара през 2013 г. и до 97 млрд. долара догодина. И двете са най-високите нива от 2008 г. През 2007 г. банките отпуснаха подобни заеми за рекордните 310 млрд. долара.

"Разликата между днес и 2007 г. е освен в размера и в качеството на заемите", коментира Патрик Нюпорт от HIS Global Insight. "Тогава банките отпускаха наистина лоши заеми при много занижени стандарти. Днес обаче те са по-предпазливи", обяснява експертът.

Бейкър от Харвард прогнозира, че през тази година разходите за ремонти в САЩ ще достигнат рекордните 146,1 млрд. долара в сравнение със 126 млрд. долара за миналата година.

От това печелят търговските вериги, продаващи строителни материали. Най-голямата от тях Home Depot миналата седмица повиши прогнозите си за печалбата през 2014 г., след като обяви, че нетната ѝ печалба за третото тримесечие е с 43% над нивата, отчетени година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още