IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините в САЩ опустяха седмица преди Коледа

Посетителите са с 21% по-малко, а продажбите намаляват с 3,1%, показват данни на Shopper Trank

09:24 | 24.12.13 г.
Магазините в САЩ опустяха седмица преди Коледа

Седмица преди Коледа моловете в САЩ останаха празни, макар и търговците да се постараха и да подготвиха примамливи намаления, сочи проучването на Shopper Trank, цитирани от Bloomberg.

Данните показват спад на посетителите с 21%, а продажбите намаляват с 3,1%. Това става в период, когато по традиция американците извършват последните си покупки на подаръци за близките си хора. Най-значимият спад е по отношение на продажбите на дрехи.

За да върнат интереса на потребителите, много търговци предлагат сериозни намаления – Neiman Marcus Group например са обявили отстъпки в рамките на 75 на сто, а други конкуренти удължават работното време.

В същото време обаче броят на американците, които не влизат в магазините, а предпочитат да пазаруват онлайн расте. Данните показват, че посещенията в Amazon.com в периода 28 ноември - 15 декември се увеличават с 39% спрямо миналата година. Продажбите на конкурента eBay се увеличават с 21%, пише още Market Watch.

Като цяло покупките на подаръци в магазините за периода 1 ноември – 22 декември се увеличават с 2%, а за целия празничен сезон прогнозите са за увеличение от 2,4%, което обаче е най-слабият ръст от 2009 година насам.

За сравнение през миналата година увеличението беше в рамките на 3%, а през 2011 година – с 3,4%.

На фона на тези данни американската икономика обаче отчита изненадващ ръст от 4,1% през третото тримесечие, припомня още Bloomberg. Основният двигател се оказват растящите разходи за услуги, като здравно осигуряване или превенция, както и по-големите инвестиции за софтуер, които правят компаниите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още