IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР претърпя пореден крах в съда заради петролния разлив от 2010 г.

Окръжен съдия от Ню Орлиънс не преразгледа споразумението за обезщетяване на фирми и физически лица, претърпели щети заради инцидента

18:02 | 26.12.13 г.
ВР претърпя пореден крах в съда заради петролния разлив от 2010 г.

BP Plc претърпя поредно поражение в съда заради катастрофалния петролен разлив в Мексиканския залив от 2010 г.

Компанията не успя да убеди съдия Карл Барбър от Окръжния съд в Ню Орлиънс да поиска доказателства от фирмите и гражданите, които потърсиха обезщетение от петролния гигант, за претърпените от тях загуби и нанесени щети, предаде Ройтерс.

Според решението на съда ВР ще трябва да приеме предишното тълкувание на споразумението за уреждане на спора, дори и ако това доведе до по-високи обезщетения.

По-рано този месец апелативен съд нареди на Карл Барбър да преразгледа споразумението за обезщетенията и да бъде ревизирана методологията, по която се изплащат сумите.

“Сегашната позиция на ВР е не само в противоречие с предишната им позиция, тя е в пряко противоречие с решението на съда”, реши обаче Барбър.

Говорителят на компанията Джеф Морел настоява, че даването на пари на ищци, чиито загуби не са причинени от разлива, е в противоречие със споразумението. Той пояснява, че петролната група ще търси “подходящи средства за защита, за да поправи тази грешка”.

ВР първоначално прогнозира, че ще са необходими около 7,8 млрд. долара за уреждането на споровете с редица фирми и физически лица. До края на октомври обаче компанията е разплатила над 9,2 млрд. долара и сумата продължава да набъбва.

Според компанията плащанията са завишени заради фиктивни претенции – фирми и физически лица са получили обезщетения без да са претърпели щети и загуби, свързани с инцидента.

Агенцията припомня, че на 20 април 2010 г. след експлозия на сонда потъна платформата Deepwater Horizon. Взривът уби 11 души и причини най-сериозния разлив на петрол в американската история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още