IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо паднаха цените на американските акции

Инвеститорите си почиват след главоломния подем и поемат глътка въздух

13:36 | 10.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо паднаха цените на американските акции

Неотдавнашният спад на цените на фондовите пазари в САЩ всъщност не би трябвало да изненадва особено много инвеститорите, ако не беше една подробност – нямаше никаква ясна причина за това.

Цените на американските акции наскоро промениха рязко посоката си. Някои от най-новите шлагери бяха засегнати особено тежко. Спадът с 2 на сто за S&P 500 от миналата сряда разтревожи инвеститорите. Още по-показателен е почти 4-процентният спад на Nasdaq Composite. Да не говорим за срива със 7 на сто на акциите на Facebook, Michael Kors Holdings и Wynn Resorts Wynn, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Едно историческо сравнение обаче никога не е излишно. По "скалата на Рихтер" на онова, което фондовият пазар преживя през последните години, миналата седмица не се класира много високо. Историческата волатилност на Nasdaq, с която се измерва до каква степен са варирали през предходните 30 дни отделните компоненти, показва, че той наистина напоследък е малко неспокоен, но в никакъв случай не до такава степен, колкото през лятото на 2011 г.

По това време продажбите се насърчаваха от страха, че слабата икономика на САЩ би могла да попадне отново в рецесия. За разлика от тях, сегашните разпродажби се случват в момент, в който се появяват редица данни, които обикновено биха подкрепили цените на акциите.

Например данните за пазара на труда за март, които бяха представени в петък. Според тях растежът на заетостта се ускорява, повече хора са се появили на пазара на труда, а почасовото заплащане се повишава умерено. Това би трябвало да успокои инвеститорите, че икономиката е на прав път. В същото време обаче тези данни не бяха толкова добри, колкото да накарат Фед да напусне по-бързо своята програма за закупуване на обезпечени облигации и по този начин да отнеме инерцията на пазарите.

Но въпреки всичко това акциите започнаха да поевтиняват.

Книжата, които най-много се обезцениха, са преди всичко тези, които поскъпнаха най-много през изминалата година. Това важи и за много от новите технологични компоненти, като FireEye и Splunk, които вече събудиха у някои инвеститори страха от нов балон в Силициевата долина. Но те са твърде незначителна част от индекса.

От една страна това е успокояващо – инвеститорите си почиват след главоломния подем и поемат глътка въздух. Но това също така е и тревожно. Обикновено има някакво събитие, заради което се стига до спад на цените – например лоши икономически данни, разочароващи данни за печалбите или политически битки във Вашингтон. Но фактът, че курсовете просто могат да паднат, защото са били на толкова високи стойности, че инвеститорите просто не могат да ги поддържат на тях, може да сочи истински проблеми. Когато през март 2000 г. интернет балонът бавно започна да изпуска въздуха си, също нямаше конкретна причина за това.

Със сигурност е вярно, че днес пазарът е много далеч от преувеличените оценки оттогава. Независимо от това, не е препоръчително тогавашните екстремни оценки да се ползват за сравнение сега, само за да се заключи, че сегашните цени са сравнително ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
Инвеститорите като гледам май продължават да дишат с пълни гърди, тази лека разпродажба днеска как ли ще се коментира в инвестора, след като 2% са трагедия ... а има още и още .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Аз не мога да разбера, що за статии са това, 'Защо паднаха цените на американските акции'. Ами например защото FED са изляли толкова пари в WallStreet, че са ги надули до немай къде, особено пък Facebook, което е пълен въздух ...Това не е точна наука и има цикличност, когато се появят повече продавачи цените ще паднат много ясно. И ако 2% SP500 е тежка загуба ...:))) или 7% за NASDAQ не знам какво тряя да кажат като падне с 20%/30% което предстои ... сигурно светът е свършил тогава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още