IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs с 10% спад на тримесечната печалба

Банката отчита рекордни приходи от инвестиционно банкиране, но се представя слабо при търговията с ценни книжа

15:17 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs с 10% спад на тримесечната печалба

Нетната печалба на американската банка Goldman Sachs е спаднала с 10% през първото тримесечие на годишна база до 2 млрд. долара, след като приходите са се понижили с 8% до 9,3 млрд., съобщава Financial Times. Анализаторите очакваха печалба от 1,7 млрд. долара. 

Банката отчита рекордни приходи от инвестиционно банкиране (с 13% до 1,8 млрд. долара – най-добрият тримесечен резултат от 2007 г.) след разък ръст на европейския бизнес, но се представя слабо при търговията с ценни книжа.

Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност са намалели с 11% на годишна база до 2,9 млрд. долара, а банката е била задмината от Morgan Stanley в търговията с акции, приходите от която са спаднали със 17% до 1,6 млрд. долара, отчасти заради по-слабите приходи от деривати.

Инвестиционното и кредитното поделение на Goldman отчитат 26% спад на приходите до 1,5 млрд. долара, докато приходите от инвестиционен мениджмънт нарастват с 20% до 1,6 млрд.

Главният финансов директор Чарли Шварц посочва, че добрата възвръщаемост на собствения капитал (ROE – Return On Equity) на банката, на фона на новите регулации, които изискват повишено ниво на капитала, който може да поема загуби, започва да дава резултат.

„Единственият начин за конкурентите ни да наваксат с капитала, бе чрез продажбата на лошо представящи се бизнеси, отстъпвайки повече пространство за Goldman", посочва Шварц.

ROE на Goldman за тримесечието е 10,9%, спрямо 10% за JPMorgan Chase’s, 9,2% за Morgan Stanley и по-ниски цифри за Bank of America и Citigroup.

„Опитите на конкурентите ни да вдигнат своята ROE от 8% на 11% бе Херкулесово усилие, което в даден момент може да ги подтикне към твърде рискови операции“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още