IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното поделение на Morgan Stanley подкрепи тримесечната печалба

Банката реализира най-силен ръст от конкурентите си в приходите от търговията с инструменти с фиксиран доход

16:37 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбата на Morgan Stanley за първото тримесечие се оказа над очакванията на анализаторите. Това се дължи на изненадващо доброто представяне на поделението на банката за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход.

Ръстът в приходите от този тип търговия се оказа най-голям при Morgan Stanley в сравнение с най-големите шест банки в САЩ, пише Bloomberg.

Нетната печалба за първото тримесечие на 2014 г. скочи с 56% до 1,51 млрд. долара, или 74 цента на акция, от 962 млн. долара, или 48 цента, отчетени година по-рано.

Изключвайки някои елементи, приходите на кредитора се покачиха с 3,5 на сто до 8,8 млрд. долара спрямо 8,5 млрд. долара година по-рано.

През тримесечието счетоводната стойност на една акция се покачи с по-малко от процент до 32,38 долара. Възвръщаемостта на капитала за периода е 8,5%.

Доброто представяне на американския фондов пазар помогна на главния изпълнителен директор Джеймс Горман да увеличи приходите от управлението на активи и да спечели пазарен дял при търговията с акции. При търговията с акции Morgan Stanley е генерирала приходи за 1,71 млрд. долара, което е със 7% повече от миналата година.

За сравнение едни от най-големите конкуренти на Morgan Stanley отчетоха слаб ръст или загуба в тези свои поделения. Приходите от търговия с акции на Bank of America и на JPMorgan са съответно 1,15 млрд. и 1,3 млрд. долара.

Приходите на банката от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход се увеличиха с 9% на годишна база, което е двугодишен рекорд, до 1,65 млрд. долара. За сравнение – приходите на JPMorgan Chase & Co. са 1,25 млрд. долара, а тези на Sanford C. Bernstein & Co. - 1,32 млрд. долара. 

Инвестиционното поделение е донесло на Morgan Stanley приходи за 1,14 млрд. долара през първото тримесечие. Сумата е с 20% повече спрямо същия период на 2013 г. 336 млн. долара от нея се дължи на предоставени финансови услуги, 315 млн. долара са дошли от поемане на емисии на акции, а 485 млн. долара – от емисии на дълг.

Morgan Stanley отново е заделила 1,9 млрд. долара за бонуси на служителите си в инвестиционното и търговско поделение. Печалбата преди данъци на поделението за управление на активи скочи с 16% до 691 млн. долара, а приходите са за 3,62 млрд. долара.

Според главният изпълнителен директор Джеймс Горман банката може да постигне възвръщаемост на капитала от 10% до края на тази година.

Ако регулаторните органи позволят на банката да върне „разумна“ сума към акционерите си, кредиторът ще удвои рентабилността си през тази година в сравнение с 2013 г.

Банката ще изкупи обратно свои акции за 1 млрд. долара и ще удвои сумата на дивидента до 10 цента на акция, след като миналия месец премина успешно стрес тестовете на Федералния резерв.

Morgan Stanley бе топ-съветникът по едни от най-големите сделки за сливания и придобивания, станали факт през първите три месеца на 2014 г. Кредиторът работи по сливането на Comcast Corp. с Time Warner Cable Inc. и съветва Facebook Inc. при покупката на WhatsApp Inc.

Повече за инвестициите в развиващия се свят вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още