IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осемте най-големи банки в САЩ трябва да увеличат капитала си с 68 млрд. долара

Решенията на регулаторните органи в САЩ предизвикаха недоволството на банковата индустрия, според която по-строгите стандарти ще дадат предимство на чужди банки

13:12 | 09.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Осемте най-големи банки в САЩ трябва да увеличат капитала си с 68 млрд. долара

Заради новите изисквания осемте най-големи американски банки трябва да увеличат капитала си с общо 68 млрд. долара. Решенията на регулаторните органи в САЩ предизвикаха недоволството на банковата индустрия. Според кредиторите в страната по-строгите стандарти ще дадат предимство на чуждестранните конкуренти, пише Ройтерс.

Новите правила ще ограничат зависимостта на банките от дълга и са част от опитите за предотвратяване на финансови кризи. До 2018 г. трезорите ще трябва да направят всичко възможно, за да разчитат повече на други източници на финансиране като например на собствения си капитал вместо да заемат средства.

Правилата ще важат за JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon и State Street. Те ще имат време до юни да коментират промените.

За дъщерните компании на банките, извършващи застрахователна дейност, регулаторните органи са предвидили по-строги ограничения. Те ще трябва да увеличат капитала си с общо около 95 млрд. долара.

Според властите повечето банки са готови да покрият изискванията чрез реинвестиране на част от печалбата си или чрез продажба или преструктуриране на някои активи с цел намаляване на капиталовите нужди.

Финалният вариант на правилата показва, че регулаторите не са склонни да отстъпят от все по-твърдата си позиция относно банковите изисквания, тъй като те се стремят да подкрепят банките след финансовата криза от 2007-2009 г.

Кръглата маса за финансови услуги (Financial Services Roundtable) - търговската група на големите банки, излезе със становище, в което критикува наложените ограничения, определяйки ги като по-стриктни от международните банкови стандарти Базел III.

Федералната комисия за депозитно застраховане (FDIC) и Федералният резерв на САЩ са сред регулаторите, одобрили правилата, въвеждайки и част от стандарта Базел III по отношение на коефициента на ливъридж. Той се изчислява като процент от общата сума на активите на банката.

Правилата изискват от осемте най-големи банкови холдингови компании да поддържат ниво на капитал от 5% от общата сума на активите. За дъщерните застрахователни компании на банките съотношението е 6%. Изискването е по-стриктно с 3% в сравнение с Базелските стандарти. По-малките банки в САЩ пък ще трябва да поддържат съотношението на 3 на сто.

Банките и другите критици на правилата за коефициента на ливъридж са на мнение, че мерките са драконовски и че базираните на риска капиталови изисквания зависят все повече от бизнеса на банките.

Според американските регулатори капиталовите изисквания, базирани на риска, са по-лесни за изпълнение, отколкото правилата за дълговото финансиране. Регулаторните органи твърдят, че съотношението на ливъридж от 3 на сто, заложено в Базелските стандарти, не е било достатъчно високо, за да гарантира стабилността на много банки в годините на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"регулаторите не са склонни да отстъпят от все по-твърдата си позиция относно банковите изисквания, тъй като те се стремят да подкрепят банките след финансовата криза"+"повечето банки са готови да покрият изискванията чрез реинвестиране на част от печалбата си или чрез продажба или преструктуриране на някои активи с цел намаляване на капиталовите нужди"=========================================Значи, за да са равнопоставени пазарните субекти, ще очакваме скоро и едно малко законче да 'побутва' насилствено кредитирането в някаква форма*! За да не се затлачи/спре процесса... от по-малките и по-независими/свободни субекти!В името на подкрепата на "банковите изисквания" "след финансовата криза" !! - ама не за баМките, а за маймуните :))))))))Няма не искам - нали пазара е СВОБОДЕН !!!* Саниране ПАК за доброто на маймуните!!! А през цялото време ще им се обянсява колко са лоши банките и как от ТЯХ зависи ВСИЧКО! А те са поставени в същото поле на избор като самите маймуни!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още