IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Голямата корекция на фондовия пазар в САЩ тепърва предстои

Най-сериозен натиск в по-дългосрочен план ще бъде приложен върху енергийните компании и тези от сектора на услугите, смята популярният инвеститор

17:42 | 30.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фабер: Голямата корекция на фондовия пазар в САЩ тепърва предстои

Технологичните акции може и да претърпяха разпродажби в последните няколко седмици, но пазарът в САЩ все още не е преживял драматична корекция през тази година. Това заяви пред CNBC популярният "мечи" настроен инвеститор Марк Фабер.

Aвторът на The Gloom, Boom and Doom Report посочи, че харесва ценните книжа на нововъзникващите пазарни икономики, които все още са "евтини ". По думите му самият той е направил инвестиция в Ирак през миналата година.

"Имахме вече един голям пробив на пазара, но не сме изживяли все още големия пробив в целия пазар", отбеляза анализаторът.

В началото на април технологичният сектор бе засегнат от силни разпродажби, които изпратиха индекса Nasdaq Composite под границата от 4 000 пункта за първи път от началото на февруари. Основните опасения бяха свързани с коментарите на много експерти, че секторът се намира в състояние на балон.

Тежките разпродажби през април донесоха на Nasdaq Composite най-тежката седмична загуба от юни 2012 г. насам, както и най-дългата губеща серия от края на 2012 г.

Сред най-засегнатите бяха компаниите от телекомуникационната сфера, социалните мрежи, както и биотехнологичните дружества. Въпреки това Фабер вярва, че най-сериозен натиск в по-дългосрочен план ще бъде приложен върху енергийните компании и тези от сектора на услугите.

Марк Фабер повтори опасенията си, че акциите са изправени пред катастрофа, която може да бъде по-лоша от финансовия крах през 2008 г. "Смятам, че е твърде късно да купувате на фондовия пазар в САЩ", посочи той.

Запитан относно бъдещата възвръщаемост при тези акции, експертът подчерта, че рекордно ниските лихвени проценти и високите пазарните стойности означават, че компании няма да бъдат в състояние да възвърнат вложенията на своите инвеститори.

"Като цяло мисля, че индивидуалните инвеститори имат твърде оптимистични очаквания за бъдещата си възвръщаемост", заяви Фабер.

Една от най-популярните "мечки" на фондовия пазар подчерта също убеждението си, че нововъзникващите икономики са по-подходящ вариант за по-печеливши инвестиции. Той добави, че е особено положително настроен спрямо пазари като Виетнам, Ирак, Малайзия, Тайланд и Сингапур.

"Направих някои инвестиции преди повече от една година в Ирак, защото това е един много евтин пазар. Има много проблеми, но пазарът е много, много евтин", каза анализаторът.

"В Русия също е много евтино, но не мисля, че някой бърза да купува руски акции", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
KПенчев
преди 10 години
Поне дата да беше дал да продам предния ден. Иначе цикличността на пазара и периодичните корекции са известни на всички :)Периода Май-Септември е традиционно стабилен за S&P 500, с нисък ръст от рода на 1,5%. Секторът който има най-висок месечен растеж в този композит е здравеопазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
бате кво им се връзваш на тея с тоя калибър, той тоя има достатъчно *** които го гледат какво прави и казва, правят същото като него а в същото време неговите протежета играят контра на отбора на глупците, къде с опции, къде с акции, pump and dump е раотата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
как може един инвеститор ( а то е спекулант) и анализатор да е мечи или бичи настроен? Не му ли е работата да предвижда кога пазара е мечи и кога - бичи? Ако винаги си мечка или винаги си бик, значи просто нищо не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още