IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФЕД: Икономическото възстановяване позволява свиване на стимулиращата програма

Институцията ще запази лихвите на сегашното ниво за "разумно време" след края на програмата

22:42 | 30.04.14 г.
ФЕД: Икономическото възстановяване позволява свиване на стимулиращата програма

Американската икономика отново е на пътя на възстановяването след зациклянето през зимните месеци благодарение на вътрешното търсене. Това позволява на Федералния резерв да продължи политиката си на орязване на програмата за изкупуване на лоши дългове.

Растежът на икономическата активност се ускорява след сериозното забавяне през зимата. Разходите на домакинствата изглежда се увеличават по-бързо”, се казва в изявлението на Федералния резерв след срещата на институцията днес във Вашингтон, пише Bloomberg.

Тези данни позволяват на ФЕД да продължи политиката си на свиване на стимулиращата си програма с още 10 млрд. долара и така институцията вече ще заделя по 45 млрд. долара на месец. От началото на май институцията ще изкупува лоши ипотечни заеми на стойност до 20 млрд. долара, вместо до 25 млрд. долара, както досега и държавни ценни книжа за 25 млрд. долара, вместо до 30 млрд. долара, става ясно още от текста на изявлението.

Комитетът на ФЕД ще следи внимателно и постъпващата информация за икономическото и финансовото развитие на страната през следващите месеци.

Припомняме, че по-рано днес статистиката показа, че брутният вътрешен продукт на САЩ отчете ръст от само 0,1% през първото тримесечие. През последното тримесечие на 2013 година американската икономика отчете ръст от 2,6 на сто.

Слабите данни за първите три месеца на годината обаче бяха обяснени с тежката зима, която за дълго „замрази” активността в САЩ.

На базата на възстановеното вътрешно търсене и стабилните дългосрочни инфлационни очаквания обаче ФЕД е взел решението си за стимулиращата програма. В същото време институцията повтаря, че е вероятно да запазят основния лихвен процент близо до нулата за „разумно време” след края на програмата за изкупуване на активи. Целта е да бъде опазена ценовата стабилност и подкрепен ръстът на заетостта в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още