IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вече трябва да мисли за вдигането на лихвите

Централните банкери обаче все още не могат да постигнат единна позиция по този и други важни въпроси

13:07 | 28.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед вече трябва да мисли за вдигането на лихвите

Федералният резерв (Фед) на САЩ вече може да се фокусира върху другите важни въпроси, касаещи американската икономика, след като свиването на стимулите върви по зададения курс, но преди това централната банка трябва да изглади разногласията в собствената си структура, пише Yahoo.

Пред Фед стоят три основни проблема, които трябва да бъдат следени изкъсо: нивото на застой на пазара на труда; дали инфлацията расте към целта от 2%; фактори, които биха могли да възпрепятстват възстановяването на икономиката. Тези цели постави на дневен ред председателят на институцията Джанет Йелън преди няколко седмици.

Тя предупреди, че неочаквани събития и обрати биха могли да накарат Фед да се отклони от стриктно планираното свиване на стимулите, което се предполага, че трябва да приключи в края на тази година, последвано от повишаване на лихвите през 2015 г.

Дебатът в централната банка е относно това при какви икономически условия трябва да започне постепенното вдигане на лихвите, дали тя да предприеме стъпки към свиване на своя баланс преди или след вдигането на лихвите и дали да реагира на възможността за балони при активите на някои пазари.

Банкерите във Фед обаче са силно разединени по тези въпроси, които ще разискват във вторник и сряда и особено за това коя е най-добрата стратегия за вдигане на лихвите. За разлика от своите колеги в Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче те не са чак толкова притиснати от времето и могат да си позволят известно забавяне.

„Мислим, че са малко вероятни големи промени в изявлението на Фед, което ще бъде официално публикувано в сряда“, заяви Анализа Пиаца, анализатор за активите с фиксиран доход в Newedge Group 

Последните данни потвърждават предположението на Фед, че забавянето на икономиката в средата на зимата се е дължало на необичайно лошото време. Фактът, че доходността по облигациите пада, а цените на борсата се качват, откакто започна свиването на стимулите, също подкрепят позицията на Фед, че пазарните условия не представляват заплаха за икономическото възстановяване.

Тази относителна стабилност насърчава Фед да намали покупките си на облигации с още 10 млрд. долара за четвърти пореден месец. Така те ще бъдат сведени до 45 млрд. долара месечно, достигайки средната фаза от прекратяването на програмата за количествено улесняване.

На последното заседание на банката всички членове освен един гласуваха за оставяне на лихвените равнища близко до нулата за известно време след края на програмата за изкупуване на активи. Оттогава няколко банкери споделиха, че Фед трябва да бъде конкретен за това кога ще започне повишаването.

Едно от мненията, изказано от председателят на звеното на Фед в Бостън Ерик Розенгрен, е че лихвите трябва да бъдат оставени около нулата, докато не измине една година откакто икономиката е постигнала пълна заетост, а инфлацията е достигнала 2%.

„Въпрос на усещане е. Не мисля, че може да бъде определен точен отрязък от време, когато това ще се случи. Иска ми се да можеше, но не смятам, че това ще е разумна парична политика“, смята председателят на бостънския клон на Фед Ричард Фишър.

Друг въпрос за решаване пред банкерите през идните месеци е дали да бъде установен орган за провеждане на обратни репо споразумения, който временно да изтегля пари от финансовата система и който би могъл да подпомогне контролирането на пазарните лихвени проценти, когато Фед затяга паричната политика.

Относително спокойният облигационен пазар позволява на Фед да обърне внимание на общия облик на икономиката, смята икономистът в Standard Chartered Bank Томас Костерг. "Нуждата от това да се изясни стратегията за излизане от количествените улеснения и ролята, които ще играят някои органи повишават напрежението, но въпреки това Фед едва ли ще вземе тези решения сега“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ето ти едно клипче, в което се изказва мнение, какво може да наложи покачването на лихвите на ФЕД (говори се за средата на 2015-а):https://***.youtube.com/watch?v=Z9JaryOVrzk&list=UUeNs8CdwbB6k9ueA4Z8ev8Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Ще мислят ама нищо няма да вдигнат.Щото дългът гони 20 трилиона с кво ще плащат лихвите?Тия са пътници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още