IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън се опасява, че моделът за прогнозиране на инфлацията не работи

Причина за безпокойството на председателя на Фед е провалът при прогнозата на инфлацията по време на рецесията и след приключването ѝ

13:51 | 25.04.14 г. 2
Йелън се опасява, че моделът за прогнозиране на инфлацията не работи

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън се опасява, че моделите, които институцията използва, за да прогнозира инфлацията, не работят, съобщава Bloomberg.

Причина за безпокойството на Йелън е провалът при прогнозата на инфлацията по време на рецесията и след приключването ѝ. Допълнителни опасения повдига и ситуацията в Япония от 1998 до 2012 г., отбелязва информационната агенция.

Председателят на Фед намекна за опасенията си в реч през миналата седмица. Тя коментира, че американската централна банка трябва да „наблюдава внимателно“ дали през следващите няколко години инфлацията нараства, както се очаква и както централните банкери се надяват.

Ако прогнозите не се реализират, Йелън предлага Федералният резерв да запази нивото на лихвите близко до нулата, за да избегне продължителен период на спад на цените и доходите и стагнация на икономиката, както се случи в Страната на изгряващото слънце.

„Колкото по-бавно се реализират очакванията на Фед за 2% инфлация, толкова по-дълго лихвите ще останат близо до нула“, коментира Джанет Йелън пред Икономическия клуб на Ню Йорк на 16 април.

Инвеститорите се опасяват, че централната банка на САЩ ще започне да вдига лихвите през септември следващата година. Същевременно обаче инфлацията е под целта на Фед от 2% от 22 месеца, като през февруари беше отчетен ръст на потребителските цени от 0,9%.

Стандартните модели за прогноза на движенията на потребителските цени се основават на два ключови стълба: неизползвания капацитет на икономиката, който обикновено се измерва с безработицата, и очакванията за инфлацията. Колкото по-висока е безработицата, толкова по-трудно е заетите да увеличат доходите си, а инфлацията да се ускори.

Джанет Йелън смята, че нивото на безработицата, при което потребителските цени нито падат, нито се вдигат, е в диапазона 5,2 – 5,6%. През март безработицата в САЩ беше 6,7%.

„По време на възстановяването високите нива на неизползван капацитет на икономиката изглежда не оказаха толкова сериозен натиск върху инфлацията. В такъв случай ние трябва внимателно да наблюдаваме дали свиването на неизползвания капацитет подкрепя възстановяването на инфлацията до заложената цел“, коментира председателят на Федералния резерв на САЩ.

Опасенията на Йелън се споделят от някои от колегите ѝ от Федералната комисия за откритите пазари. Чарлз Плосър например подчерта наскоро, че е изключително трудно да се определи точният неизползван капацитет на икономиката и също предупреди, че някои от моделите за прогнозиране на инфлацията не са надеждни.

Плосър обаче не се опасява от продължителен период на прекомерно слаба инфлация, а от рязък ръст на потребителските цени в дългосрочен план заради гъвкавата парична политика на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
ей тоз им е спасението на тея *** - Ron Paul - ама по време на изборните кампании се чудеха как да го изритат, че щеше да им спре печатницата, и нямаше да може да има лапаница ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Плосър обаче не се опасява от продължителен период на прекомерно слаба инфлация, а от рязък ръст на потребителските цени в дългосрочен план заради гъвкавата парична политика на Фед.----------------Да не се опасява г-н Плосър, такъв рязък ръст няма да има , без създаване на предпоставки за разхлабване на потребителското кредитиране .... , а колегите му свършиха достатъчно работа с регулациите на търговските банки в тая посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още