IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед трябва да избира: Повече работни места или по-ниска инфлация

В идеалния свят на Федералния резерв нещата не изглеждат такива, каквито са в реалния

13:12 | 26.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	В момента Фед се концентрира върху повишаването на заетостта, тъй като явно това е основното притеснение на голяма част от централните банкери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В момента Фед се концентрира върху повишаването на заетостта, тъй като явно това е основното притеснение на голяма част от централните банкери. Снимка: Ройтерс

Може ли да има високата заетост, когато има ниска инфлация? Федералният резерв на САЩ (Фед) определено мисли така. Именно на това твърдение централната банка базира паричната си политика, според председателя Джанет Йелън, пише колумнистът в MarketWatch Ървин Келнър.

Може би това е така, но ако всъщност е, то ще бъде само за кратък момент от време. Обикновено има заменяемост между заетостта и инфлацията. Ако искате висока заетост, трябва да бъдете готови за повече инфлация. От друга страна, ако целта ви е ниска инфлация, тя ще бъде постигната с цената на по-ниска заетост.

Това е известно от кривата на Филипс. Тя описва обратната връзка между инфлацията и безработицата. При равни други условия, когато инфлацията е висока, безработицата е ниска, и обратно.

Нашата икономика обаче не е статична, а динамична. При нея и инфлацията, и безработицата се движат с различно темпо, като и двете имат връзка помежду си, съответстваща на различно ниво на застой.

Например, днешният трудов пазар безспорно е гъвкав. Безработицата остава висока, нивото на дългосрочната безработица е най-високото от 40-те години на ХХ век, а мнозина от заетите работят на позиции, за които не се изискват чак такива способности, каквито реално притежават.

Същевременно инфлацията е 1% или малко под това ниво. Това предизвиква слабости на трудовите пазари, както на пазарите на много суровини и готова продукция, така и в цялата икономика. Според списание Economist цените на суровините са по-ниски от миналогодишните, като най-евтини са индустриалните стоки, нехранителните селскостопански продукти и металите.

Така че ако икономиката някак си е проектирана да расте по-бързо, ще се случат две неща. Първо, търсенето на основни суровини ще нарасне. Второ, нуждата от труд също ще се увеличи. Въпреки това, защото темпът на застой на пазара на труда и на този на суровини не е еднакъв, то не всички цени ще се покачат с едно и също темпо.

В определен момент нивото на безработицата може да спадне до ниво, близко до нивото на пълна заетост. Точно в този момент натискът върху цените ще започне да се увеличава. Той може да придобие формата на търсене за по-високо заплащане или на по-високи цени на крайната продукция, или и на двете. Ето тук заменяемостта изиграва своята роля, а Фед ще трябва да реши кое предпочита – ниската безработица или ниската инфлация.

В момента Фед се концентрира върху повишаването на заетостта, тъй като явно това е основното притеснение на голяма част от централните банкери. Те могат да имат привилегията да се притесняват основно за заетостта, защото инфлация почти няма.

Това ще рече, че Фед всъщност иска да има по-висока инфлация с цел да намали дълговия товар на домакинствата и компаниите. Това ще стимулира кредитирането. Потреблението ще се покачи също, тъй като, когато потребителите и компаниите очакват покачване на инфлацията, те ще са склонни да купуват по-рано.

В идеалния свят на Фед икономиката поддържа „малка инфлация“. В реалния свят обаче не можем да имаме „малка инфлация“, защото това е все едно да кажем, че сме „малко бременни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
Да, четем какво се пише в световните медии и гледаме специализирани предавания за това, а не Планета Пайнер.А правото на коментар, при това по темата е основна демократична придобивка.А ти ако имаш сигурна информация за отчетите за инфлацията на Администрацията на САЩ - сподели я, барем и ние се "светнем" от такъв капацитет като тебе...щото тея, които ядат и живеят в САЩ знаят,че цените в супера си растат, бензина е отново 4$ за галон, таксите за всичко и особено за обучение са космически и отчитането на инфлация от 1% е дълбоко невярно и тенденциозно фалшифицирано.И да, компютрите ни са кирилизирани и не пишем като неграмотни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
:) ...`ми `щото казана дума......дупка в морето. Кой го е еня за казано, писано....в БГ-то, с всичко е така - безпаметно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 15
mitkooo
преди 10 години
Xe XEeeeexaxaxaxax Eiiiii golemi razbira4i ste si4ki tuka eiiiii trqbva da vi napravqt vas predsedateli na fed a ? ili pone direktori v goldman na4i ot si4ko razbirate i vsi4ko e falshificirano za vas vsi4ko e propaganda mai za vas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Не вземаш предвид няколко много вероятни постановки - 1.Инфлацията изобщо н е е толкова,колкото я съобщава правителството, а доста по-голяма, може би около 5-6% и нагоре.Данните се фалшифицират нагло от години.2.Лихвите няма да се вдигнат преди да се спре QE,a е много вероятно след Септември да започнат отново да увеличават последната - сега предстоят midterm избори и ФЕД не може да спре с намаляването защото директно ще даде сигнал,че нещо не е наред, а избирателите не прощават.Но след това...3.Америка не може да си позволи да спира печатането и да качва лихви.Това ще постави Администрацията в положение да не може да изплаща нищо, вкл помощите за безработни,а спрат ли те - започват бунтове. Американската икономика е куха и недействаща - няма никакво производство защото алчнотията изнесе всичко в Китай,а американците са мързеливи и искат,подобно на нас, д работят на бюро и за 7-цифрена сума.Така че,макар и да искам да си прав знам, че няма да си. За съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Кой счупи сайта, вееее???Що няма архив на постовете в профила на потребителите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 10 години
Не се съмнявайте нито за миг Ако инфлацията в САЩ наближи към 2% годишно и продължава да нараства ФЕД ще започне моментално да повишава лихвите независимо че безработицата е по-голяма от 5 - 6 % Това вероятно ще се случи към края на лятото тъй като компаниите изливат на пазара едни близо 2 трилиона долара които имат свободни и във кеш Но мисля че дори да бъдат вдигани лихвите безработицата ще продължава да пада но вече никога няма да стигне мечтата 4 % от ерата на Клинтан Но дори 5 % е фантастично постижение Може би мечтата на ФЕД е фолмулата 4 -5 - 2 4 % ръст 5 % безработица и 2 % инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още