IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е спечелил най-много от възхода на фондовите пазари от началото на 2014?

Най-много пари са прибрали основателите на компании или мажоритарните акционери на определени корпорации

12:22 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кой е спечелил най-много от възхода на фондовите пазари от началото на 2014?

За повечето американци "Dow Jones на 17 000 пункта" е само куха фраза. Но тазгодишно рали на фондовите пазари донесе завидно богатство на някои корпоративни лидери, пише CNBC.

Oт началото на годината общата пазарна капитализация на компаниите в състава на индекса на сините чипове Dow Jones е нараснала със 156,4 млрд. долара до 4,91 трлн. долара.

Но най-големите печеливши са десетимата американци, които притежават около 80% от акциите. Измежду членовете на тази групичка най-много пари са прибрали основателите на компании или мажоритарните акционери на определени корпорации – най-вече в секторите технологии и енергетика.

От началото на годината Стив Балмър, например, увеличи благосъстоянието си на хартия с близо 1,5 млрд. долара от това, че притежава акции на Microsoft, въпреки че вече не е главен изпълнителен директор на софтуерния гигант. Тези пари ще покрият близо 75% от разходите по планираната от него 2-милиардна покупка на баскетболния отбор LA Clippers.

Харълд Хам – фракинг пионерът и ръководител на Continental Resources – е увеличил благосъстоянието си с 5,68 млрд. долара до близо 20 млрд. долара. Хам не е много известен извън енергийните среди, но това може да се промени бързо – подобно на темпото, с което расте и благосъстоянието му.

Един от най-големите печеливши от началото на годината постигна това само за три дни. Богатството на основателя на GoPro Никълъс Уудман нарасна с 1 млрд. долара от първичното публично предлагане на неговата компания, осъществено във вторник, до днес. Благосъстоянието му е нараснало с 8 млн. долара на час. Към този момент състоянието на сърфиста предприемач вече надхвърля 2,5 млрд. долара.

Ето кои са най-големите печеливши от ралито на фондовите пазари от началото на 2014 г.:

Име

Стойност на

притежаваните акции

Пазарна капитализация

на компанията

1 Марк Зукърбърг 5,7 млрд. долара 29 млрд. долара
2 Харълд Хам 5,68 млрд. долара 19,8 млрд. долара
3 Стив Балмър 1,47 млрд. долара 13,9 млрд. долара
4 Лари Пейдж 1,12 млрд. долара 27 млрд. долара
4 Сергей Брин 1,12 млрд. долара 27 млрд. долара
5 Никълъс Уудман 1 млрд. долара 2,55 млрд. долара
6 Кевин Планк 650 млн. долара 2,3 млрд. долара
7 Джон Мериът 446 млн. долара 1,89 млрд. долара

Таблица: Investor.bg, по данни на CNBC

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още