IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският производител на стомана Северсталь се изтегля от САЩ

Продажбата на заводите в Кълъмбъс и Диърборн за 2,3 млрд. долара няма нищо общо с напрежението между Русия и САЩ, коментира анализатор

17:50 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руският производител на стомана Северсталь се изтегля от САЩ

Руският производител на стомана Северсталь ще се оттегли от САЩ, след като се споразумя да продаде две свои фабрики на американските компании Steel Dynamics и AK Steel за общо 2,33 млрд. долара, пише Bloomberg.

Steel Dynamics ще купи завода в Кълъмбъс, Мисисипи, докато AK Steel ще придобие фабриката в Диърборн, Мичиган, обяви днес Северсталь, която е собственост на руския милиардер Алексей Мордашов.

Окончателното напускане на американския пазар от Северсталь идва на фона на растящо напрежение между САЩ и Русия покрай кризата в Украйна, където проруски сепаратисти контролират ключови градове. Нито Мордашов, нито Severstal са включени в „черния списък“ на санкционирани лица и фирми от САЩ и Европейския съюз (ЕС).

„Продажбата на обектите в Кълъмбъс и Диърборн просто е изгодна за компанията“, коментира анализаторът в Morgan Stanley Дмитрий Коломицин. Северсталь търси купувач още от декември, така че „споразумението за продажбата не тези активи няма нищо общо с напрежението между Русия и САЩ“, добави той.

Американската стоманена индустрия страда от непълно натоварване на производствените мощности и понижени цени от началото на финансовата криза. До 14 юли 21% от потенциала е неизползван, по данни на Американския институт по желязо и стомана.

Покупката на оборудването в Кълъмбъс от Steel Dynamics на стойност 1,6 млрд. долара ще бъде финансирана чрез комбинация от пари в брой и заем, обяви компанията. Работеща от 2007 г., фабриката в Кълъмбъс е една от най-новите в Северна Америка с производствен капацитет от 3,4 млн. тона, което ще вдигне годишния търговски капацитет на Steel Dynamics до 11 млн. тона.

AK Steel ще плати 700 млн. долара в брой за активите на Северсталь в Диърборн, обяви производителят. Придобиването ще бъде финансирано чрез заем и прехвърляне на акции, което се очаква да приключи през четвъртото тримесечие.

Сделката не е обект на финансови условия и се очаква да бъде извършена до края на годината, обяви Северсталь. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още