fallback

Алън Грийнспан: Балоните са функция на човешката природа

Бившият председател на Фед се притеснява от начина, по който централната банка ще прекрати курса на паричната си политика

14:10 | 27.07.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) Алън Грийнспан винаги е бил ученик на икономиката. След началото на финансовата криза той се превърна в ученик на човешката природа, пише MarketWatch.

Стоейки в офиса си с гледка към Вашингтонския монумент, Грийспан е нетърпелив да сподели това свое проникновение в последната си книга „The Map and the Territory“, която трябва да бъде отпечатана през есента.

88-годишният Грийнспан бе председател на Фед повече от 18 години в периода 1987-2006 г. Той успя да изведе икономиката през множеството кризи основно чрез понижаване на лихвените проценти и оптимизъм.

Но след като напусна поста си, той преживя забележително падение. Той се извини за това, че е вярвал твърде много на големите банки и отново преосмисли възгледите си за икономиката.

Грийнспан в момента е президент на консултантската компания Greenspan Associates LLC. Пред MarketWatch той коментира текущия курс на паричната политика на Фед, състоянието на икономиката и какво да правим с балоните при активите.

„Икономиката ще направи всичко необходимо в краткосрочен план, подкрепена от силния възход на фондовия пазар“, казва той, но остава притеснен, че „може би сме изправени пред ново спад“.

Според него най-голямото предизвикателство пред Фед е как централната банка да намали огромния си счетоводен баланс и то с минимални последствия. „Няма да бъде лесно и очевидно не е ясно как точно ще стане“, коментира Грийнспан, надявайки се, че Фед ще прекрати гладко текущия монетарен курс.

Бившият председател на щатската централна банка очаква остра пазарна реакция след първото покачване на лихвените проценти. „Вижте какво стана, когато за пръв път се заговори за намаляването на обема на облигационната програма. Пазарите винаги са чувствителни“, добавя той, но не е сигурен, че правилната комуникация ще изиграе основна роля.

„Една от областите, към която винаги изпитвах съмнение по време на мандата ми, бе колко ефективно бихме могли да комуникираме с пазарите, защото те предугаждаха ходовете на Фед. Беше битка, която не съм сигурен, че винаги печелехме“, казва Грийнспан.

„Не можем да пропуснем факта, че оценките на активите имат огромно влияние върху икономическата активност и няма централна банка, която да не се съобразява с това, което се случва не само на кредитните пазари, които, разбира се, са в основния мандат на Фед, но и на различните пазари на активи“, заявява той във връзка с последните коментари на Фед за оценките на капиталовия пазар.

„Без да наблюдавате различните пазари на активи няма как да имате цялостен поглед върху това как работи икономиката. А как да отговорите на промените в цените на активите е основателен въпрос. Но според мен самото му наблюдение е грешка“, казва още Грийнспан в интервюто за MarketWatch.

„Има основни разлики. Отчасти съм съгласен, че балоните са основен проблем, който трябва да бъде разрешен чрез регулации“, отговарят той на въпрос, свързан с реакциите му след речта на сегашния ръководител на Фед Джанет Йелън пред представители на Международния валутен фонд. Тя каза, че централната банка трябва да използва първо регулации, ако възникнат опасения относно цените на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още