IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Грийнспан: Балоните са функция на човешката природа

Бившият председател на Фед се притеснява от начина, по който централната банка ще прекрати курса на паричната си политика

14:10 | 27.07.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Алън Грийнспан, председател на Фед в периода 1987-2006 г.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Алън Грийнспан, председател на Фед в периода 1987-2006 г. Снимка: Ройтерс

 

През 1994 г. Фед опита да не допусне издуването на балон само с използването на парични мерки. Грийнспан припомня, че тогава банкерите са увеличили лихвения процент по федералните фондове с 300 базисни пункта и по този начин са предотвратили в зародиш зараждащия се балон на фондовия пазар. Впоследствие обаче се оказва, че реакцията на Фед не е изпуснала дори малко от налягането на балона.

„Винаги съм допускал, че способността на икономиката да издържи затягане на лихвите в размер на 300 базисни пункта ревизира възгледа на пазара относно устойчивостта на балона и доведе до повишаването на равновесното ниво на Dow Jones Industrial Average. Но дотком балонът бе възобновен“, коментира Грийнспан.

„Когато се издуват балони, те водят свой живот. Много е трудно да бъдат спрени и да не предизвикат криза на пазара. Фед с Волкър начело се изправи и обезвреди високия ръст на инфлацията през 1979 г., но трябваше да се справи с острата икономическа контракция. Балоните трябва да изминат своя път. Балоните са функция на неизменната човешка природа. Очевидно, въпросът е как да ги управляваме“, продължава той.

„Всички балони се издуват и след това се пукат. Но е от критично значение как се финансират. Дотком балонът (1994-2000 г.) предизвика огромен финансов колапс с почти никакви доказателства за влияние върху икономиката. Подобно на 19 октомври 1987 г. Dow Jones Industrial Average спадна с 23% за един ден“, припомня централният банкер. „И в двата случая цените на акциите се сринаха, удължавайки загубите на притежателите им - най-вече пенсионните и взаимните фондове и домакинства.“

„Оказва се, че причината, поради която последният имотен балон бе коренно различен, бяха токсичните активи, високорисковите ипотеки и експозициите към тях, за които имаше много малък капиталов буфер. При срив в цените на акциите без дълг държателите без достатъчен капитал поемат целия товар на загубите, но не е налице периодично разпространение. Не такъв бе случаят с имотния балон или с високозадлъжнелия фондов пазар през 1929 г.“, казва още Грийнспан.

Според някои анализатори икономиката преживява балон след балон и сме обречени на повторението на този цикъл.

„Съгласен съм. Бих заключил, че балоните са функция на човешката природа. Нямаме достатъчно наблюдения, но моята ориентировъчна хипотеза за това, пред което сме изправени, е, че необходимо и достатъчно условие за издуването на балон е продължителният период на стабилна икономическа активност и ниска инфлация. Ето защо това е един много труден политически проблем. Мисля, че централните банки, които вярват, че могат да изпуснат балоните, функционират в илюзорна реалност“, казва той.

Грийнспан счита твърдението на икономистите, че балоните са знак, че няма достатъчно продуктивни инвестиции в икономиката, за основен проблем.

„Въпросът е „Защо?“. Ако проследите историята на средното развитие на компонентите на БВП, това, което ще откриете, е, че целият недостиг на икономическа активност след 2008 г. се намира в дълготрайните активи, основните структури. Всяко едно от десетте следвоенни възстановявания бе задвижвано от по-големия ръст на дълготрайните активи от този на БВП. Какво се обърка?

Страхът на предприятията и домакинствата завладя пазарите по начин, какъвто не сме виждали преди началото на Втората световна война. Делът на нефинансовия корпоративен ликвиден паричен поток, който корпоративният мениджмънт избираше да инвестира в неликвидни дълготрайни активи, спадна до най-ниското ниво в мирни времена от 1938 г. насам. Домакинствата започнаха масивен преход от дългосрочно притежание на жилище към отдаване под наем“, заявява Грийнспан.

„Страхът някак си изчезна, но дефицитът в БВП спрямо потенциала все още се дължи предимно на многото дълготрайни активи, които се обезценяват силно. Определено има доказателства, че икономиката набира скорост. Финансовата система най-сетне започна да кредитира. Но, това което не знаем, е дали, когато възстановяването забърза ход, няма да поеме отново надолу“, продължава своя коментар централният банкер.

„През последните години брутните спестявания и капиталовите инвестиции като дял от БВП намаляват значително. Причината е забавянето в ръста на производителността на труда и стандарта на живот. Проблемът е, че правителствените дефицити потискат националната склонност към спестяване. Докато не се преборим с това, ще бъде трудно икономиката да тръгне по устойчив път“, завършва Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Точно това имах предвид - много по-важно от лихвата е качеството (размера) на обезпечението. А за спада на кредитните стандарти и раздаването на необезпечени кредити, ако трябва да търсим вина в държавни органи, то това не са толкова централните банки, а правителствата. Или ако централните банки могат да влияят на това, то може и в тях да се търси вина, но незнайно защо всички обвинения се свеждат до ниските им лихви. А централните банки дори не кредитират пряко така че тяхното влияние е само косвено - реално балоните винаги ги надуват търговските и инвестиционните банки (без никой да ги принуждава пряко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
мдам поне с Беланата няма обриви ... :))) а тва долара не знам какво приложение да му намерим, за подпалки през зимата ли, за преработка на артия ли, ама то ако напечатат всички тея числа в машинките наистина ше треа да изсекат освен всички джунгли, но и наште Родопи и Рила и т.н. няма остане дръвце по земята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
" ...вече бая шумно се заговори за алтернативи на тоалетната артия "долар" и ще доживеем до разпада му ..... "-------------------И с "Долар" съм пробвал , но аз лично залагам на "Белана". По-доволен съм от нашето си, родно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 15
Ricco
преди 9 години
Не са нито централните банки, нито лихвите проблема, а търговските и инвестиционни банки и размера на обезпеченията (на кого и срещу какво се дават заеми):http://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
от когато този дядка стана шефче на бялата сграда с гаргата, от тогава централните банкери станаха Hollywood Stars и в центъра на камерите и от него момент започнаха и всички кризи и тъпотии, но и с това започна и начлото на края на печатницата, защото алчнотията няма граници и хората от бялата сграда си мислят, че целият свят са *** и ше им се кланят вовеки, но уву вече бая шумно се заговори за алтернативи на тоалетната артия "долар" и ще доживеем до разпада му .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Г-н балон нека не се оправдава с човешката природа за грешките си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
milioner4e
преди 9 години
Точно там, където казваш, че няма балони са най-големите. Точно където някой държавен чиновник бръкне дори само с пръстче гледай кво става. Примери безброй, да не говорим, че той открито си е признавал грешки, които са функция на държавата след като той е олицетворявал държавата в паричната политика. Но и да не се забравя 87 година и колко много е направил за да успокои нещата само за 1 седмица. И на колко пари по-точно би фиксирал цените, дори на нещо толкова "просто" нещо като хляба? И на каква база. И ако отговориш на това и няма противоречия ми кажи на колко ще фиксираш паладия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 21
SS-23
преди 9 години
Много приказки е изприказвал тоя масон, за едно голямо нищо!Прав е само за това, че балона се дължи на човешката психика...а аз бих го казал по директно - алчност!Аз твърдя, че балони има там, където няма държава, т.е. където няма регулация!Ако държавата фиксира цените на основните стоките и/или услуги - в един ценови коридор - няма да има никакъв балон, икономиката ще е спокойна и плавна, печалбите лесно предсказуеми, загубите също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
kostas1990
преди 9 години
Балоните са функция на финансовата система. Тоя дядка се прави на луд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още