IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco продължава да намалява портфейла си в американски ДЦК

Управителният директор на компанията Бил Грос се застрахова срещу неочаквано вдигане на лихвите

15:22 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco продължава да намалява портфейла си в американски ДЦК

Управителният директор на инвестиционната компания Pimco Бил Грос продължава през юли да намалява дела на притежаваните от нея активи, свързани с държавния дълг на САЩ, предава Bloomberg.

С този си ход Грос се застрахова срещу евентуално вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв (Фед) по-рано от очакваното. Той намалява дела на свързаните с американския дълг активи в основния фонд на компанията – Pimco Total Return Fund, до 45% през юли, спрямо 47% през юни, показват данни на сайта на компанията.

Фед, който държи основната си лихва плътно до нулата от 2008 г., ще продължи да влива пари в икономиката, тъй като увеличението на заплатите в САЩ през юли се оказа слабо, сподели Грос в интервю за Bloomberg на 1 август. „Ръстът на заплатите не е силен, а това е основната грижа на председателя на Фед Джанет Йелън“, коментира той.

Грос увеличава дела на неамерикански държавни ценни книжа във фонда до 17% през юли от 16 на сто през юни, като в същото време оставя съотношението на облигациите от развиващи се страни 9%. Делът на ипотечните облигации е намален до 20% през юли от 22% месец по-рано.

Фондът реализира възвръщаемост от 3,79% досега през годината, задминавайки с 44% от конкурентите си, след като миналата година инвеститорите загубиха 1,9%.

Нетните изтегляния от фонда възлизат на 830 млн. долара през юли, като това е най-малката им стойност от май 2013 г. насам, когато инвеститорите започнаха да теглят пари, след като Фед указа, че ще започне да свива стимулите си за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още