IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: АЦБ ще започне да вдига лихвите преди Фед

Централната банка на Острова обаче ще възприеме по-плавен подход от американските си колеги, прогнозират анализатори на банката

08:17 | 05.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: АЦБ ще започне да вдига лихвите преди Фед

Английската централна банка (АЦБ) ще започне да затяга паричната си политика по-рано от Федералния резерв на САЩ (Фед), но ще увеличава лихвените равнища с по-бавна скорост от американските си колеги, пише CNBC, цитирайки американската банка Goldman Sachs.

АЦБ ще започне да повишава лихвите през първото тримесечие на 2015 г., докато Фед ще изчака до третото тримесечие, прогнозират анализатори в Goldman Sachs. „Очакваме лихвите във Великобритания да нарастват с около 75 базисни пункта на година спрямо 100-125 базисни пункта годишно в САЩ между 2015 и 2018 г.“, коментира анализаторът в банката Хю Пил.

Разликата в начина на повишаване на лихвите се дължи на различните периоди от икономическия цикъл, в които се намират двете страни.

„Очакваме растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) и темпът на забавяне на безработицата във Великобритания да достигнат умерени нива през идните тримесечия, както в абсолютно изражение, така и спрямо САЩ. При равни други условия това ще изисква по-бавен темп на затягане на Острова“, посочи Пил.

Британската икономика се разшири с 0,9% през второто тримесечие, отчитайки най-добрия си резултат от третото тримесечие на 2013 г насам. БВП на САЩ за същия период нарасна с 4,6% годишно, изкачвайки 3-годишен връх.

Поглеждайки назад през последния четвърт век, АЦБ обикновено затяга политиката си по-бавно от Фед, посочва Goldman. На базата на 5 цикъла на затягане във Великобритания и 3 в САЩ през периода, Фед увеличава лихвите си средно с по 2,1 процентни пункта през първата година, спрямо само 1,3 процентни пункта повишение от страна на АЦБ.

Една от причините за това е, че частният сектор във Великобритания е по-задлъжнял от този в САЩ. Освен това средният матуритет на дълговете на британските домакинства е по-къс от този на американците.

Един от рисковете за прогнозата на Goldman, че АЦБ първа ще започне да вдига лихвите е, че забавянето на икономиката в еврозоната може да се отрази по-неблагоприятно от очакваното на британската икономика. „При подобен сценарий АЦБ може да отложи първото покачване на лихвените проценти“, отбеляза Пил. „Поради тази причина сме по-сигурни в прогнозата ни, че когато започне вдигането на лихвите, то ще бъде по-плавно във Великобритания, отколкото в очакванията ни, че това ще се случи първо на Острова“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още