IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се върнаха обратно в 2011 г.

Текущото състояние на пазара наподобява поразително ситуацията преди три години

12:57 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите се върнаха обратно в 2011 г.

Ако инвеститорите имат чувството, че се намират в непознати води що се касае до текущото състояние на пазара, най-добре да се върнат обратно в 2011 г.

Това бе годината, в която Федералният резерв прекрати втория етап на програмата си за изкупуване на активи, която изпрати баланса на централната банка на САЩ до рекордните 4,5 трлн. долара. Това бе също така и годината, когато фондовият пазар постигна разширение от 190% след рекордното дъно от март 2009 г. Ръст, който обаче бе последван от корекция – точно по неписаните правила на Wall Street.

При този спад S&P 500 отстъпи с 19%, или само един процентен пункт под навлизането в мечи пазар. Причина най-общо казано бе европейската дългова криза, която хвърли инвеститорите в паника. Същевременно и останалият свят все още беше в хаос.

Нека се върнем отново към настоящата 2014 г. Фед отново се опитва да сложи край на количествените си улеснения въпреки глобалния контекст, който е по-малко от привлекателен, пише CNBC.

Част от Европа е в дефлация, притесненията за растежа в Китай продължават, а ислямските екстремисти добавяват нова доза нестабилност в Близкия изток.

Може би очаквано Wall Street се разклати, отбелязвайки поредица от трицифрени ръстове и спадове. Движения, които отново доведоха до притеснение, че дългоочакваната корекция престои.

"Имаше първоначални разпродажби с наближаването на края на количествените улеснения през пролетта (на 2011 г. – бел. ред.), но пазарът стъпи на краката си и изкачи нов връх в началото на май. Последвалата корекция и подемът след нея не успяха изпратят пазара до нов връх. Краят на разпродажбите дойде след 200 дни през октомври", припомни в блога си Зигмунд Холмс.

Най-популярната сред инвеститорите прогноза за корекция от около 10 на сто има голям шанс да се превърне в реалност, ако сценарият от 2011 г. се повтори. Икономически погледнато, САЩ изглеждат в значително по-добро състояние в сравнение с времето, когато все още бяха зашеметени от финансовата криза. Печалбите на частния сектор продължават да се покачват – нещо, в което САЩ изглеждат по-добре позиционирани, отколкото голяма част от развития свят. И всичко това въпреки че Фед държи краткосрочните лихвени проценти закотвени в близост до нулата.

Индексът Russell 2000, например, се намира с 10,2% над постижението си през март и с 54 на сто спрямо година по-рано. 20 на сто от компонентите са над техния 52-седмичен връх, докато 19% са спаднали с 40 на сто от това ниво.

Що се отнася до S&P 500, по-малко от 30 на сто от неговите членове са над тяхната 50-дневна пълзяща средна, докато по-малко от 38% се намират над 100-дневната си пълзяща средна. "Нивата са повече или по-малко в съответствие с края на предишните корекции", каза по този повод Дан Грийнхаус, главен стратег в BTIG.

Поведението на пазара в крайна сметка може да не означават съществена корекция на хоризонта, а по-скоро един пазар, при който нестабилността ще се превърне в ключова дума.

Въпреки това Зигмунд Холмс предупреди за прекалено бързото отхвърляне на възможността за повече щети на пазара.

"Ще видим. Ако ситуацията продължава да се развива по подобен начин като през 2011 г., имам подозрението, че всъщност това може да се превърне в по-голяма корекция. Бъдете нащрек!", посочи в блога си Холмс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още