IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC проучва фирмите за частни капиталови инвестиции

Става въпрос за начина, по който те изчисляват възвръщаемостта на своите фондове

11:37 | 29.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SEC проучва фирмите за частни капиталови инвестиции

Комисията за ценните книжа и борсата на САЩ (Securities and Exchange Commission – SEC) проучва начина, по който фирмите за частни капиталови инвестиции представят ключови данни за миналите си резултати при предлагането на нови възможности на инвеститорите, съобщават запознати с въпроса лица.

Разследването идва на фона на затягането на изискванията на регулатора в индустрията, пише Ройтерс. Говорител на SEC отказа коментар.

Става въпрос за това как фирмите изчисляват средната възвръщаемост на предишни свои фондове, когато рекламират услугите си, посочват източниците.

Вътрешната възвръщамоест (internal rate of return – IRR), както и показателят за реалната печалба на инвеститорите, се получават чрез изваждане от брутната печалба на фонда на разходите му, както и на таксите, които инвеститорите плащат на фирмите за участието си във фонда. Самите такси не са стандартни, като различни инвеститорите в един и същ фонд може да плащат различни такси.

Инвеститорите във фондове като пенсионни фондове, застрахователни компании и богати физически лица, явяващи се като партньори с ограничена отговорност, плащат такси на фирмата за частни капиталови инвестиции. Самата фирми и нейното ръководство, които са главни партньори, обикновено също инвестират част от собствените си средства във фондовете, но не плащат такси.

Хора от индустрията посочват, че включването на капитала на главните партньори при изчисляването на средната нетна възвръщаемост може да доведе до сериозно разминаване, ако участието на главните партньори е в по-големи размери. SEC проучва дали мениджърите на частни капитали отчитат този факт правилно, съобщават източниците.

„През последните 5 години някои главни партньори започнаха да инвестират повече от собствения си капитал в своите финансови инструменти без да плащат такси и това очевидно може да доведе до изкривяване на показателя за възвръщаемостта“ посочва Дейвид Фан, изпълнителен директор на консултантската компания за частни капиталов инвестиции TorreyCove Capital Partners.

Средната възвръщаемост е от ключово значение за запознатостта на инвеститорите за размера на реалната им печалба от фондовете за частни капиталови инвестиции. Това е така, защото не всички инвеститори във фонда плащат еднакви такси на фирмата, управляваща парите им.

Обикновено фонд мениджърите взимат такса в размер на около 1,5% от внесения капитал и прибират 20% от печалбата на фонда, при положение че представянето му е в рамките на договореното с инвеститорите. На инвеститорите обаче често биват предлагани отстъпки, ако вложат капитал в началото на процеса по набиране например или ако направят по-голяма инвестиция.

Разследването на регулатора в областта, което не беше обявявано досега, бележи нов етап в усилията му за регулиране на частните капитали и идва във време, когато индустрията вече е под натиск от страна на инвеститорите да опрости системата си за такси и разходи.

Досега във фокуса на SEC попадаха най-вече таксите, изисквани от фирмите за частни капиталови инвестиции. На 6 май директорът в SEC Андрю Боудън заяви, че повече от половината компании в бранша, наблюдавани от агенцията, разпределят разходите си и събират такси неправилно.

SEC очаква от фирмите за частни капиталови инвестиции да предоставят данните за средната възвръщаемост с заедно с тези за брутната възвръщаемост в рекламните си материали, когато набират средства за нов фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още