IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет придобива Duracell в сделка за 4,7 млрд. долара

Това е водеща световна марка с топ продукти, които ще се впишат добре в рамките на Berkshire Hathaway, коментира ръководителят на холдинга

15:46 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бъфет придобива Duracell в сделка за 4,7 млрд. долара

Конгломератът на легендарния инвеститор Уорън Бъфет Berkshire Hathaway се е споразумял да придобие бизнеса с батерии Duracell от Procter & Gamble в сделка, оценена на 4,7 млрд. долара, предава Wall Street Journal.

Според условията на сделката, която се очаква да приключи през втората половина на 2015 г., Procter & Gamble ще получи парите в aкции, собственост на Berkshire Hathaway. P&G уточнява, че ще запише счетоводен разход от 28 цента на акция за текущото тримесечие във връзка с продажбата. 

Berkshire е петият по големина акционер в Procter с близо 2% от капитала, според данни на FactSet.

"Винаги съм бил впечатлен от Duracell, като потребител и като дългосрочен инвеститор в P&G и Gillette", коментира Бъфет. "Duracell е водеща световна марка с топ продукти, които ще се впишат добре в рамките на Berkshire Hathaway", добавя той.

P&G обяви през октомври, че се опитва да се раздели с Duracell като част от по-голям план за освобождаване с до 50% от марките си, с цел опростяване на бизнес профила й и ускоряване на продажбите. 

През август P&G заяви, че ще се съсредоточи върху 70 до 80 от най-печелившите си потребителски марки, като междувременно търси начини да се освободи от 90-100 по-малки.

Поделението за батерии е пазарен лидер с годишни продажби за 2,2 милиарда долара, но слабият му растеж не се вписва в стратегията на P&G за по-фокусирана компания.

Procter & Gamble, която произвежда праховете Tide, пелените Pampers и кожните кремове Olay сред много други, се опитва да се концентрира върху някои от най-големите си марки, за да подобри рентабилността при новия главен изпълнителен директор Ей Джей Лафли, който замени Боб Макдоналд миналата година, след като инвеститорът активист Бил Акмън натискаше за промени в компанията. Лафли преди това управлява P&G в периода 2000-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още