fallback

Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Ниските цени на горивата насърчават потребителските разходи, става ясно от новата „Бежова книга“ на централната банка

08:20 | 04.12.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на САЩ продължава да е в добра форма, става ясно от представения късно в сряда икономически доклад на Федералния резерв, известен на финансовите пазари и с термина „Бежова книга“. Документът анализира макроикономическата ситуация в страната през погледа на централните банкери.

И през октомври и ноември икономиката е регистрирала стабилен ръст, става ясно от документа. Потребителите са се възползвали от по-ниските цени на бензина и горивата. Ето защо според Фед в повечето области частното потребление допълнително е насърчило конюнктурата. В допълнение и едно ранно застудяване в някои части на Съединените щати е допринесло за засилена продажба на зимни дрехи. 

Като цяло докладът потвърждава твърденията на председателя на Фед Джанет Йелън и на другите централни банкери за темпото на възстановяване на икономиката след рецесията.

И на пазара на труда ситуацията се подобрила. На някои места работодателите се затрудняват да задържат персонала си за ключовите позиции. А в някои региони съществува и проблем за заемане на съществуващи работни места, като например позиции за IT специалисти или за места в сферата на здравеопазването.

Оценката за икономическата ситуация на Федералния резерв играе важна роля на финансовите пазари. Докладът се основава на проучвания в дванадесетте области на Фед. Резултатите се считат за следващото решение относно основните лихви, което трябва да се вземе на 16 и 17 декември. Преди вземането на решения за паричната политика 12 регионални дирекции на Фед правят мащабни проучвания сред икономическите субекти в страната, за да се получи една по-обективна картина на икономиката. 

Централната банка има за цел да насърчи с паричната си политика една пълна заетост. Икономиката на САЩ набра скорост след няколко години на криза, като през лятното тримесечие тя се ускори с годишен темп от 3,9%.

Централната банка обвързва своя курс на паричната политика с развитието на икономиката. Експертите обаче не очакват въпреки подема намаляване на лихвените проценти преди септември 2015. От края на 2008 г. Федералният резерв поддържа основната лихва на рекордно ниски нива от нула до 0,25 процента. Трън в очите на централните банки сега остава по-специално стагнацията на заплатите и все още високият брой на продължително безработните лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още