IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobil губи 1 млрд. долара от санкциите срещу Русия

Сблъсъкът между Москва и Запада блокира 10 съвместни проекта на американската компания с "Роснефт"

17:38 | 26.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ExxonMobil губи 1 млрд. долара от санкциите срещу Русия

ExxonMobil изчисли, че загубите от спирането на съвместните проекти с "Роснефт" достигат 1 млрд. долара към края на 2014 г., показа доклад на американския петролен и газов гигант.

Компанията отдава загубите на санкциите на САЩ и Европейския съюз спрямо Русия, които доведоха до спиране на проектите с "Роснефт" в Арктика, Черно море и Западен Сибир.

Американската компания инвестираше и предоставяше технологии на руските си колеги в замяна на проекти, които можеха да ѝ донесат няколко милиарда долара приходи, пише руският портал "Вести".

Заедно двете компании работеха по 10 проекта, като всички те бяха спрени в края на миналата година.

Руският арктически проект можеше да се превърне в един от най-скъпите в историята на ExxonMobil. По оценки на експерти разработваната съвместно с "Роснефт" геоложка структура "Университет-1", която е с размерите на Москва, съдържа 9 млрд. барела петролен еквивалент, което предполага обща стойност от около 900 млрд. долара по текущи цени.

През септември "Роснефт" оповести оценката си на депозитните резерви на находището "Победа", които са около 338 млрд. куб. метра газ и повече от 100 млн. тона бензин.

По-рано този месец американската компания отчете печалба за четвъртото фискално тримесечие, която надхвърли очакванията на анализаторите. Печалбата за акция достигна 1,56 долара, а експертите очакваха тя да достигне 1,34 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
еми без западните технологии, ама западните компании със западните санкции извъртяха по една тръба, тва стана поствах поствах и тея колко и да крият то все някога ше излезне на яве, че са глътнали вода и то се види и не е само милиард, а доста повечко и Шеврон и BP и всички специалисти и тарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
А нали санкциите ги въвед носителят на Нобелова награда за мир , който запачна най много войни, за да направи на "пух и прах руската икономика"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Чакай сега, дежурните микита ще ти обяснят, как без западните технологии руснаците няма да могат да извадят тоя нефт и следователно са по-прецакани :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Чвстито!! :)) Продължавайте в същия дух *** !! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още