IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Citigroup расте с 21%

Действията за намаляване на разходите помогнаха на третата по големина американска банка да засенчи спада на приходите от търговия

17:14 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Третата по големина американска банка - Citigroup Inc., спечели повече в сравнение с очакванията на анализаторите, след като действията за намаляване на разходите й помогнаха да засенчи спада на приходите от търговия, предава Bloomberg.

Нетната печалба за първото тримесечие на 2015 г. скача с 21% до 4,77 млрд. долара, или 1,51 долара на акция. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата на една акция е 1,52 долара. Така банката надхвърля средната прогноза на 27-те анкетирани от агенцията анализатори за печалба на една акция от 1,39 долара.

Главният изпълнителен директор Майкъл Корбат се фокусира върху целите за намаляване на разходите и стимулиране на печалбите, след като получи разрешение от Федералния резерв на САЩ да увеличи сумата на дивидента. През четвъртото тримесечие на 2014 г. пък той искаше да задели 3,5 млрд. долара за съдебни разходи и други подобни разходи.

„Управляваме тясно разходите си“, коментира Корбат отчета. „Напът сме да постигнем финансовите си цели за годината.“

Разходите през първото тримесечие намаляват с 10% до 10,9 млрд. долара. Юридическите разходи са само за 403 млн. долара, като се стопяват с 65% спрямо година по-рано.

Общите приходи на Citigroup се понижават с 1,9% до 19,8 млрд. долара, съвпадайки с прогнозите на анализаторите.

Приходите от търговия с акции и облигации се свиват с 9,5% до 4,36 млрд. долара. Базираната в Ню Йорк банка инкасира над 150 млн. долара загуба заради поскъпването на швейцарския франк през януари.

Приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, суровини и валути (FICC) се понижават с 11% на годишна база до 3,48 млрд. долара, с което се разминават с прогнозите за 3,64 млрд. долара. Приходите от този бизнес растат с 4,5% до 4,07 млрд. долара при JPMorgan Chase & Co. и намаляват със 7% до 2,75 млрд. долара при Bank of America.

Приходите на Citigroup от търговия с акции се свиват минимално с 1% до 873 млн. долара. Приходите от инвестиционно банкиране скачат с 14% до 1,2 млрд. долара. Банкирането на дребно увеличава нетната си печалба с 3,8% до 1,73 млрд. долара.

Поделението Citi Holdings, което банката иска да продаде, спечели 146 млн. долара през тримесечието. Активите му се стопяват с 5,4% на тримесечна база до 122 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още