IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отчете седми пореден ден на спадове

Това е най-лошата поредица за индекса от лятото на 2011 г. насам

23:29 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все по-ясно очертаващият се скорошен обрат в паричната политика на Федералния резерв на САЩ натисна водещия американски индекс Dow Jones Industrial в петък до най-ниското му ниво от половин година насам.

След публикуването на считания за много важен доклад за пазара на труда редица експерти продължават да считат, че през септември Фед за първи път от избухването на финансовата криза ще увеличи основния лихвен процент. Wall Street, подобно на други големи борси, извличаше в продължение на години печалба заради ултралеката американска парична политика.

Водещите индекси на американския фондов пазар приключиха сесията в петък с понижения, след като данните за заетостта през юли увеличават вероятността за повишаване на лихвите в САЩ през септември, предава CNBC.

Основните индекси завършиха седмицата със спад от 1,5%, като индустриалният индекс Dow Jones е с най-висок спад. Индустриалният индекс Dow Jones затвори с около 45 пункта по-ниско, компенсирайки по-ранен спад от повече от 100 пункта. Индексът отчита седем поредни дни на спад, най-лошата губеща серия от лятото на 2011 г. Транспортният сектор в Dow се сви с 1,4%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,27% до 17 373 пункта. Широкият индекс S&P 500 е надолу с 0,29% до 2 077,57 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изтри 0,29% от стойността си до 5 043,54 пункта.

Акциите свиха наполовина загубите си в следобедната търговия, след като American Express поскъпна с над 6 на сто след новината, че ValueAct е придобил акции за 1 млрд. долара в компанията. В следобедната търговия обемът на търговията с акции на дружеството е почти два пъти над средния обем за целия ден.

Подобна сума би дала на ValueAct около 13 млн. акции – десетократно по-малък дял от участието на Уорън Бъфет.

„ValueAct е уважавана фирма. Ние говорихме с тях, както правим с други инвеститори, и с нетърпение очакваме да продължим конструктивния диалог", поясни American Express в изявление за CNBC. „Ние в American Express сме фокусирани върху изграждането на дългосрочна стойност за акционерите и винаги сме отворени за мненията и гледните точки на нашите инвеститори".

Медийните акции загубиха 0,5 на сто, като за седмицата спадът е от 7,5 на сто.

Zynga зарадва своите акционери с ръст на акциите от 5,92 на сто след оповестяването на тримесечните си резултати. Изпитващият затруднения производител на онлайн игри продължава да губи клиенти, но през второто тримесечие компанията редуцира загубата си. Освен това компанията отчете изненадващо високи приходи. 

По-рано днес стана ясно, че през юли броят на заетите извън селскостопанския сектор на САЩ се повишава с 215 хил., сочат актуалните данни на Министерството на труда. Безработицата остава на 7-годишното дъно от 5,3%, а заетостта се задържа при близо 37,5-годишно дъно от 62,6%, разкриват още статистическите данни.

„Няма голяма реакция (на пазара – бел. ред.), защото данните като цяло са в унисон с очакванията“, коментира инвестиционният стратег в Edward Jones Кейт Уорн. „Детайлите в доклада предполагат, че бавното възстановяване на икономиката продължава.“

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че създадените работни места ще се увеличат с 223 хил., а безработицата ще остане на нивото от 5,3 на сто.

Анализатори, цитирани от CNBC, посочват, че вероятността Федералният резерв на САЩ да увеличи лихвите през септември е все по-голяма. Централната банка ще обсъжда първото вдигане на лихвите от 9 години насам по време на двудневното си заседание на 16 и 17 септември.

След данните за пазара на труда доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Съответно - еврото поевтиня до курс от около 1,088 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още