IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ValueAct придобива дял за 1 млрд. долара в American Express

Инвестицията възлиза на по-малко от 5% от общия капитал на издателя на кредитни карти

22:47 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Активисткият фонд ValueAct Capital Management е придобил дял в American Express Co., предава Bloomberg, като се позовава на източници с познания по въпроса. Фондът обмислял преследването на "приятелски" промени в издателя на кредитни карти.

Инвестицията на ValueAct е на стойност от около 1 млрд. долара – по-малко от 5 на сто от American Express, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни. След публикуването на информацията книжата на American Express скочиха с 3,4 на сто до 77,54 долара в Ню Йорк, закръгляйки пазарната капитализация на концерна на около 78 млрд. долара. 

Компанията все още не е основна активиста цел за ValueAct, казва един от източниците. Фондът вижда вижда в AmEx качествен бизнес с потенциал за растеж, казва той. И все пак ValueAct можел да продаде позицията си, ако реши да не преследва по-дългосрочна кампания за промени. Представители на ValueAct вече са провели предварителни разговори с мениджъри на мрежата за плащания.

Главният изпълнителен директор Кен Шено е под натиск да покаже как AmEx, най-големият американски издател на кредитни карти по трансакции, може да се възстанови след поредица от неуспехи през тази година, включително и края на партньорството си с Costco Wholesale Corp. и  загубата на критично антитръстово разследване, което би могло да окаже натиск върху способността на AmEx да иска от търговците високи такси.

Плащанията по мрежата се свиват, а компанията се отказва от целите си за  дългосрочен растеж на приходите, докато в същото време цената на акциите се срина с около 20 на сто през тази година до четвъртък, което прави от издателя на кредитни карти един от най-лошо представящите се компоненти в Dow Jones Industrial Average.

През миналата година американският хедж фонд ValueAct Capital LLC придоби и дял за 1 млрд. долара в контролираната от Рупърт Мърдок филмова и телевизионна компания 21st Century Fox Inc. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още