IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Southern купува дистрибутора на природен газ AGL Resources за 8 млрд. долара

Третата по големина комунална компания в САЩ иска да извлече ползи от растящото търсене на суровината

15:34 | 24.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Southern купува дистрибутора на природен газ AGL Resources за 8 млрд. долара

Третата по големина компания за комунални услуги в САЩ - Southern Co., закупува дистрибутора на природен газ AGL Resources Inc. за 8 млрд. долара в изцяло парична сделка, за да извлече ползи от растящото търсене на горивото, използвано за отопление и от електрическите централи, пише Bloomberg.

Под условията на сделката акционерите на AGL Resources ще получат 66 долара за всяка акция, която притежават, гласи съвместното прессъобщение на базираните в Атланта компании. Цената е с 38% по-висока спрямо цената на затваряне на 21 август.

Сделката е най-голямата в историята на Southern, която притежава електрически централи в Джорджия, Алабама, Флорида и Мисисипи, 4,5 млн. клиенти и един от най-големите енергийни генератори в страната. AGL пък притежава газови дружества и 4,5 млн. клиенти в 7 щата.

„Добавянето на AGL Resources към нашия бизнес ще позиционира по-добре Southern Co. в ключовата му роля за енергийното бъдеще на Америка чрез допълнителна инфраструктура за природен газ“, обяснява главният изпълнителен директор на Southern Томъс Фанинг. „От известно време изразяваме желанието си да проучим възможностите да участваме в развитието на газовата инфраструктура.“

Електрическите дружества като Southern отчитат по-бавен ръст на продажбите, докато търсенето на газ расте на фона на пренаситеното предлагане и по-ниските цени.

Citigroup Inc. съветва Southern Co. по финансовите въпроси, а Goldman Sachs Group Inc. - AGL.

Преди началото на официалната търговска сесия акциите на AGL поскъпват с 20% до 57,61 долара за брой, а тези на Southern – с 0,7% до 46,14 долара.

Новини за още сделки за сливания и придобивания четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още