IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще плати над 20 млрд. долара за петролния разлив в Мексиканския залив

Петролният гигант постигна споразумение с властите в САЩ, което е най-голямото по рода си между правителството и една компания

11:33 | 06.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролният гигант BP ще плати над 20 милиарда долара глоби заради разлива в Мексиканския залив отпреди пет години, съобщи Ройтерс. Така ще бъдат покрити почти всички искове и ще бъде постигнато най-голямото споразумение, което правителството на САЩ е постигало с една компания. Сделката ще бъде окончателно финализирана след одобрението на окръжния съд в Луизиана.

Настоящата сума е по-голяма от обявените през юли тази година 18,7 милиарда долара. BBC отбелязва, че в 20-те милиарда долара влизат някои плащания, които BP вече е направила.

Парите ще се използват от федералното правителство на САЩ и от щатските власти в засегнатите райони, за да се покрият щетите за околната среда и за икономиката. Глобите ще бъдат изплатени поетапно в продължение на 18 години. 

„Историческото споразумение е стабилен и подходящ отговор на най-голямото бедствие за околната среда в историята на САЩ“, каза министърът на правосъдието Лорета Линч в понеделник.

20-те милиарда долара са допълнителни към други 43,8 милиарда долара, които BP ще плати за наказателни и граждански санкции и за почистване. Компанията казва, че общата сума, която ще плати за щетите от разлива, е 53,8 милиарда долара преди облагане с данъци.

След обявяване на споразумението акциите на BP на нюйоркската фондова борса поскъпнаха с близо 3% до 33,45 долара за брой, след като инвеститорите приветстваха сделката.

При инцидента на платформата Deepwater Horizon на 20 април 2010 г. загинаха 11 работници, а над 3 милиона барела петрол замърсиха Мексиканския залив и около 2 хил. км от крайбрежната ивица. Бедствието навреди сериозно на риболова и доведе до промени в правилата за сигурност и действията при извънредни ситуации.

Ниските цени на петрола заплашват кредитоспособността на европейските компании от сектора. След като американската рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи през уикенда перспективите си за двата американски концерна Exxon Mobil и Chevron, сега тя заплашва с подобни мерки и европейските конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още