IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На пазарите цари "неловко спокойствие" относно повишаването на лихвите в САЩ

Според BIS сдържаната реакция на пазарите по отношение на евентуалната промяна на политиката е окуражаваща

18:50 | 06.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Неловко спокойствие“ преобладава на финансовите пазари по отношение на първото повишаване на лихвените проценти в САЩ от почти десетилетие, което повечето анализатори очакват да се случи по късно този месец, казва Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS) в последния си доклад, цитиран от Ройтерс.

Сдържаната реакция, особено от развиващите се пазари, по отношение на сигналите на Федералния резерв (Фед) са окуражаващи, коментира тримесечният доклад на базираната в Швейцария организация, която въпреки това очаква волатилността да се завърне.

„На финансовите пазари царува спокойствие, но това е неловко спокойствие“, каза Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел към BIS.

При положение, че лихвените проценти в много части на света тестват „границите на немислимото всеки ден“, Борио коментира, че не е изненадващо колко чувствителни остават пазарите към действията на основните централни банки.

„Има ясно напрежение между поведението на пазарите и свързаните с тях икономически условия“, каза Борио. „В един момент това ще трябва да намери решение. Пазарите могат да останат спокойни много по-дълго отколкото си мислим. Докато в един момент не успеят да го направят“.

Търговията с акции с отстъпка от стойността, която извършват банките в много страни, остава „ясен сигнал за липсата на доверие“, добавя той, а нивото на лошите кредити в еврозоната трябва бързо да намери решение.

Докладът анализира и последните тенденции в инвестициите, кредитните потоци и емитирането на дълг.

Между юни и септември, когато световните пазари бяха разтърсени от опасения около икономиката на Китай, сриващите се цени на суровините и поскъпващия долар, емитирането на дълг на развиващите се пазари е отбелязало най-голям спад от края на финансова криза през 2009 г.

На всички пазари емитирането на дълг се е понижило с почти 80% спрямо както с второто тримесечие на тази година, така и с третото тримесечие на 2014 г.

Нетното емитиране от бразилски и турски банки и други финансови компании е било отрицателно на ниво съответно от -2 млрд. долара и -1,6 млрд. долара. За китайските финансови компании то се е понижило до 300 млн. долара от 10 млрд. долара през предишното тримесечие.

„Финансовите уязвимости на икономиките на развиващите се пазари не са отминали“, каза Борио. „Размерът на емитирания в долари дълг, които се е удвоил от началото на 2009 г. до над 3 трлн. долара, все още е налице“.

„Всъщност неговата стойност в местна валута е нараснала в съответствие с обезценяването на американския долар, натежавайки върху финансовите условия и отслабвайки счетоводните баланси“, допълва анализаторът.

Специална секция на доклада твърди, че трудните за измерване форуърдни продажби на долари на компании и фондове, които са реално банкови кредити в долари, означава, че небанковият дълг на развиващите се пазари в доларово изражение може „лесно“ да се окаже с 10% по-висок от водещата оценка за 3,8 трлн. долара.

Докладът разглежда също така как повечето страни по света продават облигации, деноминирани в евро, за да се възползват от рекордно ниските лихвени проценти, наложени от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Развиващите се пазари са емитирали 62% от всичките си облигации между юни и септември в евро, което е над три пъти повече от 18-те процента за периода между март и юни.

„Новото може би е, че еврото изглежда придобива характеристиките на международна валута за финансиране, подобно на долара“, каза Хюн Сонг Шин, икономически съветник и ръководител на проучванията в BIS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още